spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2026
spot_img

Χρήστος Ξενοκώστας: Η οικονομία του υδρογόνου

 

 

 

 

Ο πληθωρισμός και η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας καταδεικνύει την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στο κρίσιμο πυλώνα της ενέργειας, με δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία  βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα – άνθρακα, πετρέλαιο- και δομήθηκε εν προκειμένω σε αυτή την βάση. Οι αποκεντρωμένες φεουδαρχικές δομές εγκαταλείφθηκαν για τα  αστικά κέντρα και τις νέες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αρχικά βασίστηκαν στον ατμό και εν συνεχεία στο πετρέλαιο. Οι εξελίξεις στον αγροτικό και τον βιομηχανικό τομέα ήταν εντυπωσιακές, εντείνοντας την αστικοποίηση.

Η υπερθέρμανση όμως του πλανήτη και η κλιματική κρίση οδηγούν  την ανθρωπότητα έως τα τέλη του 21ου αιώνα στην εγκατάλειψη του υφιστάμενου οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου και την ανάδυση της νέας μεταβιομηχανικής εποχής.

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται πλέον ως το αέναο και οικολογικό ενεργειακό ελιξήριο της ανθρωπότητας, το οποίο θα επικρατήσει μετά το φυσικό αέριο- συνιστά μεταβατικό καύσιμο-. Το υδρογόνο βρίσκεται σε άφθονη ποσότητα -75% της μάζας της γης-  και μπορεί να παραχθεί από την ηλεκτρόλυση του νερού. Ονομάζεται δε πράσινο διότι η ενέργεια όπου απαιτείτε για την ηλεκτρόλυση μπορεί να προέρχεται από ΑΠΕ. Ήδη σημαντικοί ερευνητικοί και επενδυτικοί πόροι, κρατών και επιχειρήσεων κατευθύνονται στην οικονομία του υδρογόνου.

Το υδρογόνο δίδει την δυνατότητα ενεργειακού εκδημοκρατισμού, αποκέντρωσης και την συγκρότηση νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα επιτρέψει τον ανασχεδιασμό των κοινωνικών δομών, ενισχύοντας την αυτονομία και  την αυτάρκεια των συστημάτων και των ανθρώπων.

Κατά συνέπεια την στιγμή όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει σημαντικά κονδύλια για την πράσινη μετάβαση βασισμένη στις εισαγωγές πρώτων υλών και εξοπλισμού, εντείνοντας την ενεργειακή εξάρτηση, την φτώχεια και τον αποκλεισμό, η αναπροσαρμογή και ο στρατηγικός ανασχεδιασμός καθίστανται πλέον επιτακτική προτεραιότητα.

Η επένδυση στο μέλλον, η οποία θα δώσει την δυνατότητα να εισέλθουμε πρωτοποριακά στην νέα αυτή  εποχή, καθιστώντας την χώρα μας ενεργειακά αυτόνομη, κράτος παραγωγό και εξαγωγέα, παρέχοντας  μηδενικών εκπομπών ρύπων φθηνή ενέργεια, θα δημιουργήσει τις υγιείς βάσεις για την συγκρότηση του μεταβιομηχανικού παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα βασίζεται στην γνώση, την καινοτομία και την αυτοματοποίηση.

Η κρίση για την πατρίδα μας δυστυχώς παρά τα καλλωπίσματα θα είναι μόνιμη και ειδεχθής, εκτός και εάν αποφασίσουμε να κάνουμε τις μεγάλες υπερβάσεις, να οραματιστούμε και να τολμήσουμε το άλμα στο Μέλλον!!

 

Αυτή την εβδομάδα

Χάθηκε στην Γαλήνη Αρτέμιδος- Δίδεται αμοιβή

Στις 21/04 χάθηκε στην περιοχή Γαλήνη Αρτέμιδος. Δεν έχει...

«Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση» για τον Κορινθιακό – Προειδοποίηση Παπαδόπουλου για ισχυρό σεισμό

Σαφές σήμα κινδύνου για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας...

Ραφήνα: Live σήμερα Παρασκευή στο Άσπρο Γίδι

Σήμερα Παρασκευή 24/04 ζωντανή μουσική στο Άσπρο Γίδι στην...

Βραβεύονται στο Βατικανό οι ήρωες που έσωσαν επιβάτες στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη

Τρεις Έλληνες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην...

ΝΕΑ

Χάθηκε στην Γαλήνη Αρτέμιδος- Δίδεται αμοιβή

Στις 21/04 χάθηκε στην περιοχή Γαλήνη Αρτέμιδος. Δεν έχει...

Ραφήνα: Live σήμερα Παρασκευή στο Άσπρο Γίδι

Σήμερα Παρασκευή 24/04 ζωντανή μουσική στο Άσπρο Γίδι στην...

Βραβεύονται στο Βατικανό οι ήρωες που έσωσαν επιβάτες στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη

Τρεις Έλληνες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην...

Παλλήνη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Λ.Μαραθώνος λόγω εργασιών για την αποχέτευση

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Η ΕΥΔΑΠ...

Μικρές πράξεις που σε επαναφέρουν σε σένα

Η καθημερινότητα έχει έναν τρόπο να σε παίρνει μαζί...

RPN.GR