spot_img
10.1 C
Rafina
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Αναλύσεις της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε χαρακτηριστικά σημεία της παραλίας Μαρίκες

 

 

 

Σε συνέχεια των μετρήσεων της Παρασκευής 5/7/2019, ο σύλλογος ΝΗΡΕΑΣ συνέχισε, σε συνεργασία με το πιστοποιημένο εργαστήριο CHEM-MAR, τις μετρήσεις ποιότητας του θαλασσινού νερού στην παραλία Μαρίκες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός προφίλ της ποιότητας του νερού κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και σε χαρακτηριστικά σημεία της παραλίας. Ενώ την Παρασκευή 5/7 οι μετρήσεις είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί μιας ημέρας με μέτρια προσέλευση λουομένων, οι μετρήσεις, τις οποίες δημοσιεύουμε σήμερα, έγιναν στις 17.30 το απόγευμα της Κυριακής 8/9, ημέρας με αρκετά σημαντική παρουσία λουομένων.

Οι μετρήσεις έγιναν και πάλι ακριβώς στα 3 (ίδια) σημεία που φαίνονται στο χάρτη της ανάρτησης:
– Σημείο 1: στη βόρεια πλευρά της παραλίας, κοντά στην οικία Μαρίκες,
– Σημείο 2: προς τη μέση της παραλίας, νότια του πάρκινγκ της οδού Αμφιτρίτης
– Σημείο 3: στη νότια πλευρά της παραλίας, στο ύψος του πάρκινγκ της οδού Ναυσικάς.

Τα μικροβιολογικά αποτελέσματα φαίνονται συνοπτικά στον πίνακα της ανάρτησης, σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια για την καταλληλότητα των κολυμβητικών υδάτων (ΚΥΑ Η.Π. 8600/416/Ε103/2009), αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Ιουλίου. Στα σημεία 1 και 3 η συγκέντρωση κολοβακτηριδίων αντιστοιχεί σε επαρκή ποιότητα κολυμβητικού νερού, ενώ μόνο στο σημείο 2 αντιστοιχεί πλέον σε εξαιρετική ποιότητα. Ιδιαίτερα στο σημείο 1, τα κολοβακτηρίδια αυξήθηκαν από τα 220 cfu / 100 ml (Ιούλιος) σε 380 cfu / 100 ml (Σεπτέμβριος), πλησιάζοντας το όριο της επαρκούς ποιότητας (500 cfu / 100 ml). Η συγκέντρωση των εντερόκοκκων παραμένει χαμηλή και στα 3 σημεία λήψης δειγμάτων. Είναι σαφές ότι και στα 3 δείγματα, η συγκέντρωση κολοβακτηριδίων είναι σημαντικά αυξημένη στις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιουλίου. Ενώ τον Ιούλιο και στα 3 σημεία διαπιστώθηκε εξαιρετική ποιότητα, πλέον αυτή παρατηρείται μόνο στο μέσο της παραλίας. ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ – ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΟΜΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ, κάτι αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάθε περιόδου.

Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε αν η επιδείνωση οφείλεται στην αυξημένη παρουσία λουομένων ή στη μεγαλύτερη παραγωγή λυμάτων κατά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου και την ανεξέλεγκτη διάθεση τους στη θάλασσα λόγω διαπερατών βόθρων ή ακόμα και σκόπιμης υπερχείλισης – διάθεσης τους προς τη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος χειροτερεύει τους ποιοτικούς δείκτες του νερού.

Οι επόμενες μετρήσεις μας θα αφορούν την ποιότητα του νερού κατά τη φθινοπωρινή περίοδο και μετά από σημαντικά επεισόδια βροχής. Στόχος μας είναι κυρίως, να διερευνηθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων, λόγω μεταφοράς τους από τα όμβρια ύδατα της λεκάνης του ρέματος Ραφήνας ή της λεκάνης του Ποδονίφτη που εκτρέπεται προς Ραφήνα μέσω των έργων της Αττικής Οδού.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΡΕΑΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Αυτή την εβδομάδα

Εκλογές για τον Σύλλογο Τριγλιανών Ραφήνας – ποιοί είναι υποψήφιοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας προσκαλεί τα...

Στα πόσα ραντεβού καταλαβαίνεις αν ταιριάζετε;

Έρωτας με το… πρώτο ραντεβού; Η απάντηση, όπως πάντα,...

Ραφήνα: Ένα γεμάτο μουσικό τετραήμερο στο ”Άσπρο γίδι”! Τέσσερις μέρες. Καμία δικαιολογία.

Σας περιμένουμε για ένα γεμάτο μουσικό τετραήμερο! Η καρδιά της...

Θρήνος στη Ζάκυνθο για την 35χρονη νηπιαγωγό που πέθανε – Τριήμερο πένθος στα σχολεία

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει τη Ζάκυνθο, μετά τον αιφνίδιο...

Τα «Φωτογραφικά Ταξίδια» Ραφήνας έκοψαν τη βασιλόπιτα και ευχήθηκαν καλή φωτογραφική χρονιά

Της Κατερίνας Τράση Με γέλια, πικάντικες ιστορίες, κόκκινο κρασί και...

ΝΕΑ

Εκλογές για τον Σύλλογο Τριγλιανών Ραφήνας – ποιοί είναι υποψήφιοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας προσκαλεί τα...

Στα πόσα ραντεβού καταλαβαίνεις αν ταιριάζετε;

Έρωτας με το… πρώτο ραντεβού; Η απάντηση, όπως πάντα,...

Τα «Φωτογραφικά Ταξίδια» Ραφήνας έκοψαν τη βασιλόπιτα και ευχήθηκαν καλή φωτογραφική χρονιά

Της Κατερίνας Τράση Με γέλια, πικάντικες ιστορίες, κόκκινο κρασί και...

Πέθανε το τελευταίο εν ζωή εγγόνι του Ελευθέριου Βενιζέλου σε ηλικία 102 ετών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ...

Σύλληψη αλλοδαπών για ναρκωτικά στην Αττική

Τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης...

Κλιματική Αλλαγή – Copernicus: Ο Ιανουάριος 2026 ο 5ος θερμότερος μήνας στην ιστορία 

Στους πέντε πιο θερμούς μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ,...

RPN.GR