spot_img
14.4 C
Rafina
Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Αεροχείμαρρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες στην Ελλάδα(βίντεο)

 

 

 

 

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία «Διομήδης» (10-12/01/2022), αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23/01, να είναι η εντονότερη καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Το φαινόμενο του αεροχειμάρρου
Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Την Κυριακή 16/1 έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δεn συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη 18/01 – Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Λεπτομέρειες ωστόσο ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και τις περιοχές που θα επηρεάσει θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την Ευρώπη, από το μεσημέρι της Κυριακής 16/1 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 22/1, όπως εμφανίζεται στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων).

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Η ”Γνώση εν πράξει” πάει εκδρομή στα Βίλια

Η ''Γνώση εν πράξει'' πάει εκδρομή στα πανέμορφα Βίλια

Αποκριάτικη Γιορτή στη Νέα Μάκρη

Οι παραδοσιακοί σύλλογοι της περιοχής μας θα αναβιώσουν αποκριάτικα...

Αποχέτευση Μαραθώνας- ενημέρωση από το γραφείο παραλαβής αιτήσεων

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Ενημερώνουμε τους κατοίκους και...

Σοβαρό τροχαίο στο Πικέρμι στη λεωφόρο Μαραθώνος με 2 τραυματίες – Μεγάλες καθυστερήσεις προς Ραφήνα

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη...

Δίωξη για κακούργημα και διαθεσιμότητα στον σμήναρχο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Πώς τα ομολόγησε όλα

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο 54χρονος σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας,...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Η ”Γνώση εν πράξει” πάει εκδρομή στα Βίλια

Η ''Γνώση εν πράξει'' πάει εκδρομή στα πανέμορφα Βίλια

Αποκριάτικη Γιορτή στη Νέα Μάκρη

Οι παραδοσιακοί σύλλογοι της περιοχής μας θα αναβιώσουν αποκριάτικα...

Αποχέτευση Μαραθώνας- ενημέρωση από το γραφείο παραλαβής αιτήσεων

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Ενημερώνουμε τους κατοίκους και...

Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Ραφήνας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ

Ανοικτές Ημέρες 2026 Τι είναι τα απολιθώματα; Γιατί ο γρανίτης είναι...

Επιδοτούμενα ΕΣΠΑ – Πώς θα κάνετε τις αιτήσεις/δικαιολογητικά

Eπίδομα 840€ για 4.000 Εργαζόμενους: Προλάβετε τις αιτήσεις! ...

Κινητοποίηση φοιτητών – Ζητούν κατάργηση του Νόμου για τις διαγραφές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τη διαγραφή φοιτητών και την...

RPN.GR