spot_img
14 C
Rafina
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Πέθανε η θρυλική σοπράνο Τζέσι Νόρμαν

 

 

 

Η θρυλική Αμερικανίδα ερμηνεύτρια της όπερας Τζέσι Νόρμαν πέθανε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη  σε ηλικία 74 ετών, εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας και σηψαιμικού σοκ, επιπλοκών τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη που είχε υποστεί πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς της.

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Τζέσι Νόρμαν, παγκόσμιου αστεριού της όπερας», ανέφερε η οικογένεια στην ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπός της.

Η σοπράνο, γεννημένη στην Τζόρτζια, άρχισε την καριέρα της τη δεκαετία του 1960 στην Ευρώπη.

Ήταν ήδη παγκοσμίως διάσημη πολύ πριν κάνει το ντεμπούτο της στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, το 1983.

Τραγούδησε στις ορκωμοσίες Ρίγκαν και Κλίντον

Υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες και διαπρεπέστερες οπερικές ερμηνεύτριες των δεκαετιών του 1980 και του 1990, τραγούδησε στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλίντον, στη Μασσαλία το 1989 για τα 200 χρόνια από τη γαλλική επανάσταση, αλλά και στα 60ά γενέθλια της Ελισάβετ, της βασίλισσας της Βρετανίας.

Η οικογένεια εξέφρασε την «υπερηφάνειά της» για «τα επιτεύγματά της στη μουσική και την έμπνευση που προσέφερε στο κοινό σε όλο τον κόσμο, που θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή χαράς», καθώς και για την «ανθρωπιστική δράση της», τις πρωτοβουλίες της εναντίον «της πείνας», για να αμβλυνθούν τα δεινά «των αστέγων», για την «ανάπτυξη της νεολαίας», για τη «μόρφωση στα πεδία της τέχνης και του πολιτισμού».

«Η ομορφιά, η δύναμη, η μοναδικότητα της φωνής της» ήταν κάτι που «δεν είχε όμοιό του», θα δήλωσε το 2014 η Τόνι Μόρισον, η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας αφροαμερικανίδα συγγραφέας — έφυγε κι εκείνη το καλοκαίρι — σε μια βραδιά για την απότιση φόρου τιμής στην αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια που σφράγισε μια εποχή.

Όταν ήταν ακόμη παιδί, η Νόρμαν άρχισε να τραγουδάει τα «σπιρίτσουαλς», τα θρησκευτικά τραγούδια της αφροαμερικανικής κοινότητας στην Ογκάστα, όπου μεγάλωσε και όπου οι γονείς της ήταν αγωνιστές στις τάξεις της οργάνωσης NAACP εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού και υπέρ της αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων των αφροαμερικανών.

Γυναίκα με ισχυρές πεποιθήσεις, η Νόρμαν ίδρυσε στη γενέτειρά της το Jessye Norman School of the Arts για να υποστηρίζονται κοινωνικά αποκλεισμένοι και μη προνομιούχοι νέοι καλλιτέχνες.

Αυτή την εβδομάδα

Η Ραφήνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αθλητισμού

Η Ραφήνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αθλητισμού – Μια...

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 110 δολάρια το Brent, με φόντο την ανησυχία για την προσφορά

Νέες ανοδικές πιέσεις καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου, με το...

Νέα Μάκρη: Η εκδήλωση με τον Στέφανο Ντούσκο αναβάλλεται λόγω του θανάτου του Γιάννη Πανταζή

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα - Ραφήνας μας...

Αργοναύτης Ραφήνας: Συλλυπητήρια στον Βασίλη Πανταζή για την απώλεια του πατέρα του

Τη συμπαράστασή του στον γυμναστή της ομάδας, Βασίλη Πανταζή,...

Γιώργος Βαρδινογιάννης: Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία και η ταφή

Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα τελεστούν η εξόδιος ακολουθία...

ΝΕΑ

Η Ραφήνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αθλητισμού

Η Ραφήνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αθλητισμού – Μια...

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 110 δολάρια το Brent, με φόντο την ανησυχία για την προσφορά

Νέες ανοδικές πιέσεις καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου, με το...

Γιώργος Βαρδινογιάννης: Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία και η ταφή

Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα τελεστούν η εξόδιος ακολουθία...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 20 Οκτωβρίου για 6 θέματα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘ. 47 Η Πρόεδρος της...

RPN.GR