18.1 C
Rafina
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
spot_img

ΕΟΔΥ: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών

 

Σήμερα , 27 Φεβρουαρίου, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Πως μαγειρεύουμε όστρακα και θαλασσινά/οστρακοειδή

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Καλή Σαρακοστή με ασφάλεια.

Αυτή την εβδομάδα

Πλήθος κόσμου στην Παντοβασίλισσα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής – Περιφορά Επιταφίου στη Ραφήνα (φωτο-βίντεο)- rpn

Εκατοντάδες πιστοί προσκύνησαν τον Επιτάφιο του Ι.Ν Παναγίας Παντοβασίλισσας...

Ντίνος Σιωμόπουλος: “Η σύζυγός μου έχει παιδιά από τον πρώτο της γάμο” – RPN

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος, μίλησε πρόσφατα για την...

Τα τελευταία δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και Τραμ σήμερα Μεγάλο Σάββατο – Πως θα κινηθούν την Κυριακή του Πάσχα

Με τροποποιήσεις θα κινηθούν σήμερα Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του...

Πασχαλινές ευχές από τον Δήμαρχο Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα

Πασχαλινές ευχές από τον Δήμαρχο Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα  

Το Autotech Service Center του Γρηγόρη Τσίρου στη Ραφήνα εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα – RPN

Το Autotech Service Center του Γρηγόρη Τσίρου στη Ραφήνα...

ΝΕΑ

Ντίνος Σιωμόπουλος: “Η σύζυγός μου έχει παιδιά από τον πρώτο της γάμο” – RPN

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος, μίλησε πρόσφατα για την...

Πασχαλινές ευχές από τον Δήμαρχο Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα

Πασχαλινές ευχές από τον Δήμαρχο Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα  

Τα ζώδια σήμερα-Σάββατο 19 Απριλίου 2025 – RPN

Κριός Η ημέρα φέρνει νέα και ενδιαφέροντα ξεκινήματα για...

Διακινούσαν αναβολικά και παράνομα σκευάσματα – RPN

Δύο άτομα, ηλικίας 57 και 58 ετών, συνελήφθησαν στη...

Τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά σήμερα Μεγάλο Σάββατο – ωράριο σούπερ μάρκετ – rpn

Το ωράριο των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο είναι μειωμένο, καθώς αποτελεί...

RPN.GR