spot_img
19.1 C
Rafina
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Νέα Μάκρη: Σε εσωτερική αιμορραγία αποδίδεται ο θάνατος της 19χρονης εγκύου

 

 

 

Βαθειά θλίψη αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί ο θάνατος 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, με την οικογένεια να καταγγέλλει ότι οφείλεται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο θάνατός της αποδίδεται σε ενδομήτρια αιμορραγία.

Η Εισαγγελία διέταξε άμεσα ποινική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε η γυναίκα και το μωρό που κυοφορούσε. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την άλλη τραγωδία στην Κω, όπου γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή μέσα σε καρότσα αγροτικού. Η υπόθεση προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Η καθυστέρηση στην άφιξη των ασθενοφόρων στα περιστατικά της Κω και της Νέας Μάκρης είναι διαφορετικής αιτιολογίας. Στην περίπτωση της Κω, το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πραγματοποιούσε άλλη διακομιδή ασθενούς, κατά την κρίσιμη ώρα. Στην περίπτωση της Νέας Μάκρης, το περιστατικό αξιολογήθηκε ως μη επείγον. Και στις δύο περιπτώσεις αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης διασωστών.

Οχήματα υπάρχουν – Όχι όμως διασώστες
Οχήματα υπάρχουν, αλλά απαιτείται η πρόσληψη 200 διασωστών για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα νησιά και 150 – 200 στην περιοχή της Αττικής.

Στην Αττική, οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ ανέρχονται σε περίπου 4.000, ανά 24ωρο, ενώ οι πραγματικά επείγουσες κλήσεις ανέρχονται σε 500- 600.

Στις κατεπείγουσες κλήσεις, σε ποσοστό 90%, η άφιξη του ασθενοφόρου γίνεται σε 15-20 λεπτά.

Σε κλήσεις με χαρακτήρα επείγοντος, χωρίς να είναι κρίσιμη η κατάσταση, η άφιξη του ασθενοφόρου διαρκεί έως 40-45 λεπτά.

Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ καταγράφονται – H απομαγνητοφώνηση θα ρίξει φως στη διερεύνηση της υπόθεσης
Η αξιολόγηση των κλήσεων γίνεται στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ από διασώστες ή και γιατρούς. Ο συντονιστής στο Κέντρο αποφασίζει και αν θα σταλεί ασθενοφόρο ή κινητή Μονάδα, ανάλογα με την περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Ολες οι κλήσεις καταγράφονται, οι συνομιλίες ηχογραφούνται και σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει πρόβλημα στην αξιολόγηση ενός περιστατικού, η απομαγνητοφώνηση ρίχνει φως στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τι συμβαίνει στις νησιωτικές περιοχές
Με ένα ασθενοφόρο καλύπτονται οι ανάγκες στα περισσότερα νησιά, χειμώνα – καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, κάθε μήνα μετακινούνται στα νησιά, από άλλες περιοχές της χώρας, 100 διασώστες – για έναν μήνα ο καθένα ς- με ό,τι αυτό σημαίνει για το δημόσιο (έξοδα μετακίνησης, εξασφάλιση στέγης και την όλη διαδικασία που απαιτείται, για την κάθε μετακίνηση διασώστη).

Στην Κω σήμερα, οι διασώστες είναι 10 – ανάμεσά τους ένας από μετακίνηση – για τη στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Τα σχετικά αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νησιών με διασώστες, με έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο συγκεκριμένος αριθμός διασωστών, που απαιτείται για κάθε νησί, υφίστανται από το 2016.

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: Κατέρρευσε τμήμα σκάλας προς την παραλία – Επείγον αίτημα για μέτρα ασφαλείας

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η σκάλα που οδηγεί στην...

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

RPN.GR