spot_img
16.3 C
Rafina
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Επιστήμονες αποκάλυψαν το πρόσωπο γυναίκας που έζησε πριν 45.000 χρόνια

 

 

Μία ομάδα επιστημόνων από την Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία «ζωντάνεψε» τα χαρακτηριστικά μίας γυναίκας που θεωρείται ότι πρόκειται για τον «αρχαιότερο άνθρωπο» που έζησε στη Γη πριν από 45.000 χρόνια.

Τα απολιθωμένα λείψανα ανασύρθηκαν στη Τσεχία πριν από εβδομήντα χρόνια και αποτελούν ένα τμήμα του κρανίου.

Οι ερευνητές θεώρησαν πως κάποιο ζώο, πιθανώς λύκος ή ύαινα ροκάνισαν το πρόσωπο της γυναίκας μετά το θάνατο της.

Από το κρανίο έλειπαν τμήμα της άνω γνάθου, μέρος του ρινικού οστού, ο αριστερός οφθαλμικός κόγχος και το αριστερό τμήμα του μετωπιαίου οστού.

Παρόλα αυτά, το 2018 η πολυεθνική αυτή ομάδα των ερευνητών προχώρησε στη τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου, χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα από 31 διαφορετικά κρανία.

Το αποτέλεσμα απεικονίζει μία γυναίκα με σκούρα σγουρά μαλλιά και καστανά μάτια.

Η γυναίκα ονομάστηκε Zlaty Kun, που σημαίνει χρυσό άλογο στα Τσεχικά. Ανήκει μεταξύ των πρώτων Homo Sapiens που έζηαν στην Ευρασία μετά την μετανάστευση του είδους από την Αφρική.

Το γονιδίωμα της έφερε 3% καταγωγή από Νεάντερνταλ.

Ενδεχομένως ήταν μέρος ενός πληθυσμού πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων που πιθανότατα ζευγαρώθηκαν με Νεάντερταλ.

«Αναζητήσαμε στοιχεία που θα μπορούσαν να συνθέσουν την οπτική δομή του προσώπου μόνο σε υποθετικό επίπεδο, καθώς δεν μας δόθηκαν στοιχεία για το ποιο θα ήταν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών», δήλωσε ο Μοράες, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ειδικός στα γραφικά.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή των ειδικών, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η στιβαρότητα της δομής του προσώπου και κυρίως αυτό της κάτω γνάθου.

«Στην αρχή, όταν βρέθηκε το κρανίο, οι πρώτοι ειδικοί που το ανέλυσαν, θεώρησαν ότι πρόκειται για άνδρα. Το κρανίο είχε συμβατά χαρακτηριστικά με το ανδρικό φύλο των σημερινών πληθυσμών».

«Η δομή του σαγονιού του «χρυσού αλόγου» είναι περισσότερο συμβατή με τους Νεάντερνταλ», σημειώνει ο Μοράες.

Το DNA από αυτό το άτομο και τον πληθυσμό του δεν παρατηρείται σε σύγχρονους ανθρώπους ούτε στην Ασία ούτε στην Ευρώπη, όπου αποίκισαν αργότερα οι Homo sapiens, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα στοιχεία αυτά τους κάνουν να πιστεύουν πως η γυναίκα που έζησε στη Τσεχία αποτελεί πραγματικά το αρχαιότερο απολίθωμα στην Ευρώπη.

Πηγή: in.gr

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Nature- Μίλτος Χοβαρδάς: Ο ειδικός στην φροντίδα του κήπου σας, με έδρα το Πικέρμι

Με έδρα το Πικέρμι και με πολυετή εμπειρία στον...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

Ραφήνα: Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιωάννινα, Κόνιτσα και Μέτσοβο από την Παντοβασίλισσα

Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Κόνιτσα και στο...

RPN.GR