spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Κικίλιας: 112 και για τα κλειστά σχολεία

 

 

Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει ως κεντρικό άξονα την Πρόληψη και εστιάζει στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πριν την εκδήλωση κρίσεων, προκειμένου αυτές να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μίλησε αρμόδιος ο Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο του τ/σ Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμπροσθοβαρές», καθώς αλλάζει το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, φέρνοντας μπροστά τον τομέα της πρόληψης και των ελέγχων. Σκοπός είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα που θα συνεχίσουν να πλήττουν όλο τον πλανήτη λόγω της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης.

«Το νομοσχέδιο είναι εμπροσθοβαρές και προφανώς επενδύει δομικά στην πρόληψη. Τα δύο κομμάτια του Υπουργείου είναι κλιματική κρίση και πολιτική προστασία, άρα ανάπτυξη σεναρίων αντιμετώπισης κρίσεων, σχέδια επί χάρτου και προσπάθεια να προστατευθούν και να σωθούν οι πολίτες. Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς πρόληψη. Πώς μπορείς να πας στην αντιμετώπιση (πχ στη δασοπυρόσβεση), αν δεν πας πρώτα στη δασοπροστασία, δηλαδή να ανοίξεις αντιπυρικές ζώνες; Ή πως θα αντιμετωπίσεις τις πλημμύρες, αν προηγουμένως δεν έχεις υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα και δεν έχεις καθαρίσει τα ρέματα;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας και επισήμανε: «Αρκετά με συναρμοδιότητες, αρκετά με τους αρμόδιους ή μη αρμόδιους που δείχνουν ο ένας τον άλλον. Την ευθύνη θα πάρει το Κράτος, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ελέγχει και τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Ο Υπουργός τόνισε ότι το νέο Νομοσχέδιο προβλέπει ελεγκτικούς μηχανισμούς και δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να πιέζει τους αρμόδιους φορείς να επισπεύδουν τα έργα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. “Αυτή είναι η κύρια έννοια της πρόληψης και του Νομοσχεδίου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, δυστυχώς στη μεταπολίτευση χάθηκε πολύς χρόνος” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το 112, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι η χρήση του θα διευρυνθεί, και θα αξιοποιηθεί για την άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης. «Το 112 θα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς αντί να ψάχνουν στα sites ή σε μία ανακοίνωση, να ξέρουν μέσω του 112 αν θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, αν κινδυνεύουν, αν οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, αν υπάρχει μερική ή ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και ποια μέτρα πρέπει να υπάρχουν. Όλοι θα ενημερώνονται άμεσα από το 112» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Τέλος, σημείωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες, αρμόδιες υπηρεσίες κλπ.) θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου (ΕΣΚΕΔΙΚ), έτσι ώστε να υπάρχει νωρίς συνολική εικόνα «και να μπορούμε ενιαία ως ένα σώμα να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις».

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR