spot_img
30.3 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Μεγάλη αλλαγή με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

 

 

Μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα…

Η απαγόρευση των γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται πως είναι προ των πυλών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) όπως τον καπνό, αλλά και να απαγορεύσουν όλες τις γεύσεις, απειλώντας έτσι τις επενδύσεις των καπνοβιομηχανιών στις εναλλακτικές επιλογές για το κάπνισμα.

Μερικοί ερευνητές, ακτιβιστές και κυβερνήσεις θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ή ατμοποιητές (vapes), σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των θανάτων και των ασθνειών που προκαλούνται από το κάπνισμα. Όμως ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε πως χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για τον έλεγχό τους.

Επικαλούμενος μελέτες, ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι αποδείξεις ότι οι ατμοποιητές βοήθησαν καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ανεπαρκείς, ότι αυτοί είναι επιβλαβείς για την υγεία και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Περισσότεροι έφηβοι 13 ως 15 ετών χρησιμοποιούν ατμοποιητές απ’ ό,τι ενήλικοι σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ χάρη στο επιθετικό μάρκετινγκ, συνέχισε.

«Παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, και καλεί τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα.

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση για αλλαγές, οι οποίες να περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αρωματικών παραγόντων όπως το μεντόλ, και για την εφαρμογή στους ατμοποιητές μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Ο ΠΟΥ δεν έχει εξουσία στις εθνικές νομοθεσίες και εκδίδει μόνο κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο οι συστάσεις του συχνά υιοθετούνται εθελουσίως.

Μεγάλες καπνοβιομηχανίες ελπίζουν να δημιουργήσουν νέα έσοδα από εναλλακτικές επιλογές έναντι των τσιγάρων, καθώς οι κανονισμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα γίνονται όλο και αυστηροί και η μείωση των καπνιστών πιέζει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις τους σε μερικές αγορές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ατμοποιητές παράγουν ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων. Μπορούν επίσης να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρά άτομα, αναφέρει ο ΠΟΥ επικαλούμενος μελέτες.

Αυτή την εβδομάδα

Ναύπλιο: Νεκρός βρέθηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοείτο – Δύο συλλήψεις

Τραγική κατάληξη είχαν οι πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό...

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή – Πού αναμένονται 40άρια

Σε τροχιά νέας ανόδου μπαίνει η θερμοκρασία αυτή την...

Σήμερα στη Νέα Μάκρη η κηδεία του Κώστα Σταμάτη

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κώστα Σταμάτη θα τελεστεί...

Πυρκαγιές: Αποζημίωση έως 100% για επισκευή ή ανακατασκευή κατοικιών από τον Σεπτέμβριο

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η υποβολή...

Voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς: Η προθεσμία, οι δικαιούχοι και τα λάθη που «κόβουν» την αίτηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για...

ΝΕΑ

Ναύπλιο: Νεκρός βρέθηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοείτο – Δύο συλλήψεις

Τραγική κατάληξη είχαν οι πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό...

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή – Πού αναμένονται 40άρια

Σε τροχιά νέας ανόδου μπαίνει η θερμοκρασία αυτή την...

Σήμερα στη Νέα Μάκρη η κηδεία του Κώστα Σταμάτη

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κώστα Σταμάτη θα τελεστεί...

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τι αλλάζει για 1,3 εκατ. επιχειρήσεις

Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων...

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Δευτέρα 3 Αυγούστου Αγαπητέ μου Κριέ, η...

Εύβοια: Σκύλος επιτέθηκε σε λουόμενους στο Λευκαντί – Τρεις τραυματίες

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Αυγούστου στην...

RPN.GR