spot_img
22.3 C
Rafina
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
spot_img

POS: Παράταση ενός μηνός για την εγκατάσταση σε 35 κλάδους

Την παράταση ενός μηνός, και συγκεκριμένα έως τις 29 Φεβρουαρίου, για να παραγγείλουν POS οι επαγγελματίες των 35 νέων κλάδων στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση POS αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Η παράταση αφορά την προθεσμία που είχε δοθεί σε νέους υπόχρεους σε POS να προμηθευτούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 τα τερματικά αποδοχής πληρωμών με κάρτες, χωρίς να απειλούνται από το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που προβλέπεται.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η παράταση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS για όλους όσοι είχαν POS πριν από την επέκτασή τους στους 35 κλάδους, ενώ για τους νέους υπόχρεους η εγκατάσταση του POS θα γίνεται αυτόματα με τη διασύνδεση με τις ταμειακές.

 

 

 

To έδαφος είχε προαναγγείλει χθες ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας για πιθανή παράταση στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, καθώς καταγράφονται προβλήματα απόρριψης των αιτήσεων προμήθειας POS από τις τράπεζες, κυρίως στον κλάδο των ασφαλιστικών συμβούλων. Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα τερματικά, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.

Εν τω μεταξύ, στην ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ανεβάσει στροφές για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τις δοκιμές στα συστήματα. Οι πάροχοι των POS τεστάρουν εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η διασύνδεση με τις ταμειακές να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι ορόσημο. Αν δεν προχωρήσει, ένα μέρος της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει».

Επίσης, συνεχίζεται το «φακέλωμα» των POS, έτσι ώστε οι φορο-ελεγκτές να γνωρίζουν πριν από τον έλεγχο στις επιχειρήσεις τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Το ηλεκτρονικό μητρώο περιέχει αυτήν τη στιγμή 1.021.340 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 563.796 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, από φέτος έχει καταστεί υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα θα πρέπει να εμφανίζονται στην πλατφόρμα. Τα έσοδα που δηλώνει ο επαγγελματίας στη φορολογική του δήλωση δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα, ενώ ούτε αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό. Όσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, το ύψος των οποίων αναμένεται να καθοριστεί άμεσα.

Αυτή την εβδομάδα

Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Προβαλίνθου: Μια προσφορά με ιδιαίτερη αξία και βαθύ συμβολισμό

Μια προσφορά με ιδιαίτερη αξία και βαθύ συμβολισμό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το...

Το Λιμενικό Ραφήνας συνέδραμε σε ακυβέρνητο ταχύπλοο στη Νέα Μάκρη με 7 επιβαίνοντες

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Λιμάνι Ραφήνας – Ψαροταβέρνα Γιώργος: Εκεί όπου η απλότητα συναντά την ποιότητα!

Υπάρχουν εστιατόρια που σε εντυπωσιάζουν με τη χλιδή τους...

Ο Δήμος Παιανίας παίρνει τη σκυτάλη από τη Ραφήνα και φιλοξενεί την 5η Πορεία της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ»

Ο Δήμος Παιανίας παίρνει τη σκυτάλη και φιλοξενεί την...

ΝΕΑ

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Καθημερινά γεύσεις που θυμίζουν σπιτικό τραπέζι (μενού εβδομάδος)

Για όσους αναζητούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και μαγειρευτά φαγητά...

Αντιδήμαρχος τράκαρε με αρκούδα στην Εγνατία Οδό

Ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή αρκούδας σημειώθηκε στην...

RPN.GR