spot_img
13.2 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Στρεπτόκοκκος: 11 θάνατοι παιδιών κάτω των 10 ετών στην Ελλάδα

 

 

 

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 94 περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες.

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται και 23 θάνατοι, εκ των οποίων 11 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Πρόσφατα καταγράφηκαν δυο περιστατικά διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α εκ των οποίων το ένα κατέληξε, στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά, με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης και συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτοκόκκου στο φάρυγγα (strep test) και με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που συστήνεται να λαμβάνονται από επαγγελματία υγείας. Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες με χορήγηση προφυλακτικής αντιμικροβιακής αγωγής όπου ενδείκνυται.

Για την ολοκληρωμένη και επιτυχή διαχείριση των περιστατικών iGAS απαιτείται η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας καθώς και των εμπλεκομένων φορέων.

Αυτή την εβδομάδα

Tα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 3/4

Σήμερα Παρασκευή φίλε μου Κριέ, η καθημερινότητά σου φωτίζεται...

Ανδρέας Βασιλόπουλος: “Επιτακτική η σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου”

Αντί ακύρωσης του αποψινού ΔΣ είναι επιτακτική η σύγκλιση έκτακτης...

Ραφήνα: Η δράση αλληλεγγύης του Συλλόγου Αέλιες Νηρηϊδες αλλάζει χώρο

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, λόγω ασταθών καιρικών...

Τριγλία Ραφήνας- Άρης Βούλας Σάββατο 4 Απριλίου στο Δημοτικό Γήπεδο

ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ- Άρης ΒούλαςΣάββατο 4 Απριλίου στις 17.00Δημοτικό Γήπεδο...

Ραφήνα Πικέρμι Σπάτα: Περιφέρεια, Τροχαία και Πυροσβεστική σε άμεση συνεργασία

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών στην Ανατολική...

ΝΕΑ

Tα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 3/4

Σήμερα Παρασκευή φίλε μου Κριέ, η καθημερινότητά σου φωτίζεται...

Ραφήνα: Η δράση αλληλεγγύης του Συλλόγου Αέλιες Νηρηϊδες αλλάζει χώρο

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, λόγω ασταθών καιρικών...

Τριγλία Ραφήνας- Άρης Βούλας Σάββατο 4 Απριλίου στο Δημοτικό Γήπεδο

ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ- Άρης ΒούλαςΣάββατο 4 Απριλίου στις 17.00Δημοτικό Γήπεδο...

Χιονοστιβάδα ΟΠΕΚΕΠΕ – Με καταιγιστικό ρυθμό οι δικογραφίες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Σε χιονοστιβάδα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το σκάνδαλο του...

Κλειστά την Παρασκευή 3/4 όλα τα σχολεία του Δήμου Μαραθώνος

Κλειστά αύριο, Παρασκευή 3/4/2026 σχολεία, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί και...

RPN.GR