spot_img
14.6 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Ένταση στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι έστειλαν 5 πολεμικά πλοία στην Κάσο – rpn

 

 

 

Ένα βήμα παραπάνω στην τακτική των προκλήσεων όσον αφορά ζητήματα υφαλοκρηπίδας φέρεται να έκανε η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα καθώς μετά τη Navtex που βάφτισε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» περιοχή νότια της Καρπάθου, έστειλε και πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή τουρκικά πολεμικά πλοία και πρόκειται για μια σταδιακή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, η οποία στις 18 Ιουλίου 2024 αφενός εξέδωσε αντι-NAVTEX, στην οποία ισχυριζόταν ότι η περιοχή νότια της Καρπάθου, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της και αφετέρου προχώρησε σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με δύο ελικόπτερα.

Ωστόσο, η Τουρκία έδωσε και συνέχεια στις προκλήσεις της, αφού τα τελευταία 24ωρα αναπτύχθηκαν στην περιοχή αυτή οι τουρκικές φρεγάτες Gökova και Göksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και αναπτύχθηκαν στην περιοχή δύο ακόμα τουρκικές μονάδες επιφανείας.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την κανονιοφόρο «Αήττητος», με το Λιμενικό Σώμα να ενισχύει τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία επιβλέπουν τις εργασίες του πλοίου «IEVOLI RELUME», που βρίσκεται λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική NAVTEX έχει ισχύ μέχρι αύριο.

Αυτή την εβδομάδα

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

ΝΕΑ

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

Χρήματα; Ποιο πορτοφόλι; Η Gen Z ζει μόνο με το κινητό

Η γενιά που μεγάλωσε με το smartphone στο χέρι...

RPN.GR