spot_img
11.9 C
Rafina
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026
spot_img

Ξυλόκαστρο: Mάχη για τέταρτη μέρα με τις φλόγες – rpn

 

 

 

Επί ποδός ήταν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ μάχη προκειμένου να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες και να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική δεν υπάρχει πουθενά ενεργό μέτωπο ενώ διάσπαρτες εστίες εντοπίζονται σε Ευρωστίνα. Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και ‘Ανω Πιτσά Κορινθίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική οι εστίες είναι κυρίως σε δύσβατα σημεία ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι χαμηλής εντάσεως.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Κικίλιας  στάθηκε στο ανάγλυφο των περιοχών αυτών που χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα, χούνες, γκρεμούς και πολύ ψηλές βουνοκορφές γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγισή τους.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή»  και τόνισε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται υπομονή και χρειάζεται σωστή δουλειά, καθημερινή». Σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής ο κ. Κικίλιας είπε ότι η πρώτη αποτύπωση  δείχνει ότι έχουν πληγεί περίπου 40-50.000 στρέμματα.

Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα, εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας συνέδραμαν 31 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 17 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 3 για συντονισμό) και 14 αεροσκάφη (εκ των οποίων τα 2 Ιταλικά).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία.

Ειδικότερα η βοήθεια στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Αυτή την εβδομάδα

LAF LAB Ραφήνα: Πάσχα χωρίς οθόνες –Easter Camp- Δημιουργία, παιχνίδι και δράση για παιδιά

Το αιώνιο δίλημμα των διακοπών επιστρέφει: PlayStation ή δημιουργική...

Στη Νίκαια η Θύελλα Ραφήνας για την 4η αγωνιστική των play off

Τη συνέχιση της πορείας της στα play off επιδιώκει...

Σουβλάκι… «φαρμάκι»: Πλησιάζει τα 5 ευρώ

Από το «φαγητό του λαού»… στο μικρό σοκ του...

Ραφήνα: Φέτος το Πάσχα… μυρίζει Άσπρο γίδι!

Ξέχνα τα «ήσυχα» Πάσχα και τα τυπικά τραπέζια. Φέτος,...

ΝΕΑ

LAF LAB Ραφήνα: Πάσχα χωρίς οθόνες –Easter Camp- Δημιουργία, παιχνίδι και δράση για παιδιά

Το αιώνιο δίλημμα των διακοπών επιστρέφει: PlayStation ή δημιουργική...

Στη Νίκαια η Θύελλα Ραφήνας για την 4η αγωνιστική των play off

Τη συνέχιση της πορείας της στα play off επιδιώκει...

Σουβλάκι… «φαρμάκι»: Πλησιάζει τα 5 ευρώ

Από το «φαγητό του λαού»… στο μικρό σοκ του...

Ραφήνα: Φέτος το Πάσχα… μυρίζει Άσπρο γίδι!

Ξέχνα τα «ήσυχα» Πάσχα και τα τυπικά τραπέζια. Φέτος,...

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

RPN.GR