Προγραμματισμός Αεροψεκασμών στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα – 7η Αεροεφαρμογή με ψεκαστικό ελικόπτερο, σε έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων Κατόπιν σχετικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων της αναδόχου κοινοπραξίας, με τα αποτελέσματα δειγματοληψιών των προνυμφών κουνουπιών των τελευταίων ημερών στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, η Υπηρεσία μας, ως υπεύθυνη συντονισμού και υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης κι αντιμετώπισης των κουνουπιών κατά το έτος 2025, αξιολογώντας τα ευρήματα των δειγματοληψιών, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης – Παραλαβής του έργου και την υπεύθυνη επιστήμονα της αναδόχου εταιρίας του έργου, για τον ψεκασμό (προνυμφοκτονία) περίπου 2.000 στρεμμάτων του Υδροβιότοπου, που δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης με τα επίγεια ψεκαστικά οχήματα – συνεργεία και λαμβάνοντας υπόψη την (δ) σχετική Σύμβαση Διαχείρισης κι Αντιμετώπισης των Κουνουπιών στην Π. Ε. Ανατολικής Αττικής, αποφάσισαν,την ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2025 (πρωινές ώρες), την διενέργεια Εφαρμογών από αέρος (προνυμφοκτονίες), με πτητικό μέσο ψεκαστικό ελικόπτερο και χρήση βιολογικού σκευάσματος με δραστική ουσία το Bacillus thuringiensis (Bti), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις Οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα).
| ΠΕΡΙΟΧΗ – ΔΗΜΟΣ | ΨΕΚΑΖΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ |
| ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΧΙΝΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ | ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ (2.000) ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ |
Ο Δήμος Μαραθώνος καλείται να ενημερώσει τους πολίτες που κατοικούν ή και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Σχινιά για την ημερομηνία των αεροψεκασμών, ώστε κατά την διάρκεια των ψεκασμών η περιοχή να είναι ελεύθερη από ανθρώπους και ζώα. Επίσης κατά την διάρκεια των αεροψεκασμών η οδός Κωνσταντινουπόλεως (εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά) θα παραμείνει κλειστή.
Στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης κι αντιμετώπισης – καταπολέμησης των κουνουπιών, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να προκύψουν αλλαγές στην ημερομηνία και τις ώρες εκτέλεσης των αεροψεκασμών. Σε περίπτωση αναβολής λόγω των προαναφερόμενων, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα και τις ίδιες ώρες.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση στο πλαίσιο εργασιών υλοποίησης του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κι Αντιμετώπισης των κουνουπιών στην Π. Ε. Ανατολικής Αττικής.



































