spot_img
15.3 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Λέκκας για τον σεισμό στον Κορινθιακό: «Ξέφυγε από την καθιερωμένη σεισμικότητα» – rpn

 

 

 

Αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον Κορινθιακό Κόλπο, με το φαινόμενο να γίνεται έντονα αισθητό σε περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γαλαξειδίου, με εστιακό βάθος περίπου 13,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Καθησυχαστικός αλλά προσεκτικός ο Λέκκας

Σε δηλώσεις του στο MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε πως παρότι ο σεισμός «ξεφεύγει από την καθιερωμένη σεισμικότητα» της περιοχής, δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας.

«Είναι ένας σεισμός που είναι συνηθισμένος για τον χώρο του Κορινθιακού Κόλπου. Ο συγκεκριμένος όμως ξέφυγε λίγο από την καθιερωμένη σεισμικότητα, καθώς ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Όπως διευκρίνισε, η περιοχή έχει ιστορικό σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας και έχει στο παρελθόν δώσει ακόμη ισχυρότερους σεισμούς. «Μέχρι στιγμής δεν ανησυχούμε για κάτι. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του φαινομένου», υπογράμμισε.

Καμία αναφορά σε ζημιές

Παρά την ένταση της δόνησης και την ευρεία περιοχή στην οποία έγινε αισθητή, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί. Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ενώ συνεργεία ελέγχουν υποδομές για τυχόν προβλήματα.

Συνεχής παρακολούθηση του φαινομένου

Οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τη μετασεισμική δραστηριότητα, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε ετοιμότητα, παροτρύνοντας τους πολίτες να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές.

Παρά την αρχική ανησυχία που προκάλεσε στους κατοίκους, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται σε γενικές γραμμές καθησυχαστική, χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία της στενής παρακολούθησης του γεωδυναμικού φαινομένου.

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Αυτή την εβδομάδα

ΚΑΠΗ Γραμματικού: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και γλέντι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΑΠΗ Γραμματικού, το Διοικητικό...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στον “μαρτυρικό” και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Μητέρας Εκκλησίας, στη...

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Πηνειός, πλημμύρισε ο Αγιόκαμπος – Νερά σε σπίτια και επιχειρήσεις

Στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό Μεσάγκαλα Λάρισας, έχει...

ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό για το εργατικό δυστύχημα στη “Βιολάντα”

Με αιχμές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...

Οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ

Οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας...

ΝΕΑ

ΚΑΠΗ Γραμματικού: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και γλέντι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΑΠΗ Γραμματικού, το Διοικητικό...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στον “μαρτυρικό” και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Μητέρας Εκκλησίας, στη...

ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό για το εργατικό δυστύχημα στη “Βιολάντα”

Με αιχμές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...

Οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ

Οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας...

Αφιέρωμα στη Μητέρα & παρουσίαση του βιβλίου Δημιουργία Ζωής

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026,...

Νέο έκτακτο από ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες – Οι «κόκκινες» περιοχές

Σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού προχώρησε...

RPN.GR