Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε μέτωπο με τους… φορολογικά «αόρατους». Υπό τη σκιά της παραγραφής που πλησιάζει στο τέλος του 2025, αποστέλλει χιλιάδες ειδοποιητήρια σε πολίτες που από το 2019 και μετά δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.
Οι παραλήπτες των «ραβασακιών» καλούνται να συμμορφωθούν, έστω και εκπρόθεσμα, με την υποβολή των δηλώσεών τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρο κατ’ εκτίμηση, δηλαδή έναν υπολογισμό που θα βασιστεί στα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η Φορολογική Αρχή: καταθέσεις, ακίνητα, εισοδήματα από ΕΦΚΑ και άλλα δεδομένα που προέκυψαν μέσα από σαρωτικές διασταυρώσεις.
Τι περιλαμβάνουν τα ειδοποιητήρια
- Αναγράφονται τα έτη που δεν κατατέθηκε φορολογική δήλωση.
- Δίνονται οδηγίες για την πληρωμή φόρων και προστίμων.
- Σε περίπτωση αδιαφορίας, η Εφορία θα υπολογίσει φόρο εισοδήματος αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις: εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και προσαυξήσεις.
Τα πρόστιμα
Το βασικό πρόστιμο για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι 100 ευρώ ανά παράβαση. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις όπου από τη δήλωση δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή ή το ποσό είναι μικρότερο από 100 ευρώ.
Πώς υπολογίζεται ο φόρος
Η Φορολογική Διοίκηση προχωρά σε εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου όταν προκύπτει φορολογητέα ύλη που ξεπερνά τα 30 ευρώ. Η πράξη κοινοποιείται στον φορολογούμενο μέσω της ψηφιακής θυρίδας στο myAADE, ενώ παράλληλα αποστέλλεται και ηλεκτρονική ειδοποίηση στο email που έχει δηλωθεί.
Για τα ζευγάρια, αν εξακολουθεί να υφίσταται γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης, δύναται να εκδίδεται κοινή πράξη εκτιμώμενου φόρου.
Δικλείδες άμυνας για τους φορολογούμενους
- Δίνεται η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε ο φόρος να υπολογιστεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία και όχι τις εκτιμήσεις της Εφορίας.
- Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή εντός 30 ημερών.
- Εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι εφικτή η άμεση εξόφληση, υπάρχει η πάγια ρύθμιση έως και 24 δόσεις.
Η κίνηση της ΑΑΔΕ στέλνει σαφές μήνυμα: το «κρυφτό» με την Εφορία έχει ημερομηνία λήξης. Οι φορολογούμενοι που παρέμειναν εκτός ραντάρ τα τελευταία χρόνια καλούνται τώρα να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, προτού βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτερες συνέπειες.



































