spot_img
28.4 C
Rafina
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
spot_img

Έως τις 30 Νοεμβρίου η απογραφή ανελκυστήρων – Τσουχτερά πρόστιμα για όσους το αμελήσουν – rpn

 

 

 

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025 έχουν διορία οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων να δηλώσουν τους ανελκυστήρες τους στην επίσημη ψηφιακή πλατφόρμα elevator.mindev.gov.gr, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής απογραφής που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όσοι αγνοήσουν τη διαδικασία κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 5.000 ευρώ.

Η απογραφή ξεκίνησε τον Ιούλιο, όμως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν δηλωθεί μόλις 80.000 ανελκυστήρες, τη στιγμή που εκτιμάται ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 750.000 έως 900.000.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ζήτημα ασφάλειας και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων». Στόχος της απογραφής είναι κάθε ανελκυστήρας να αποκτήσει μοναδικό αριθμό μητρώου, ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί, να ελεγχθεί και, όπου απαιτείται, να αναβαθμιστεί για ασφαλή λειτουργία.

Η διαδικασία, όπως διευκρινίζεται, είναι απλή, δωρεάν και γρήγορη — διαρκεί μόλις 2-3 λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη, τον διαχειριστή ή τον συντηρητή του ασανσέρ, χωρίς την ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών.

Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν:

  • 1.000 ευρώ για ανελκυστήρες σε κατοικίες,
  • 2.500 ευρώ για μεικτά κτίρια (κατοικίες και γραφεία),
  • 5.000 ευρώ για επαγγελματικά ακίνητα, όπως ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και δημόσια κτίρια.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει πως η απογραφή δεν είναι απλώς διοικητική υποχρέωση, αλλά μέτρο πρόληψης και ασφάλειας για όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν καθημερινά τους ανελκυστήρες στα κτίρια της χώρας.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

Αυτή την εβδομάδα

Φώκια εμφανίστηκε στην παραλία του Βαρνάβα (βίντεο)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λουόμενους στην παραλία του...

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου Παλλήνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου...

Αρτέμιδα: Τροχαίο έξω από τον Σκλαβενίτη – Αυξημένη κίνηση στο σημείο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από το...

ΝΕΑ

Φώκια εμφανίστηκε στην παραλία του Βαρνάβα (βίντεο)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λουόμενους στην παραλία του...

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου Παλλήνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου...

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 23ης Ιουλίου 2018 σε Κόκκινο Λιμανάκι, Νέο Βουτζά και Μάτι

Σύλλογος Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της 23/07/2018 Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται...

Πικέρμι Service House: Συντήρηση κλιματιστικών σε οικονομικές τιμές!

Ο καθαρισμός των Air condition είναι πολύ σημαντικός παράγοντας...

RPN.GR