spot_img
15 C
Rafina
Δευτέρα, 2 Μαρτίου, 2026
spot_img

Κολομβία: Drones θα ψεκάσουν με γλυφοσάτη φυτείες κόκας, υπό την πίεση των ΗΠΑ

 

 

 

Η Κολομβία θα αρχίσει αυτήν την εβδομάδα τον ψεκασμό με γλυφοσάτη σε φυτείες κόκας με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν σε χαμηλό ύψος, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Motte Jules/Abaca, επάνω, ψεκασμός καλλιεργειών κόκας από αεροσκάφος).

Το νέο μέτρο προβλέπει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν σε μέγιστο ύψος 1,5 μέτρου πάνω από τα φυτά κόκας και θα πραγματοποιούν ελεγχόμενο ψεκασμό ώστε να αποτραπεί το χημικό αυτό προϊόν να επηρεάσει τα οικοσυστήματα ή τους πληθυσμούς που κατοικούν στην περιοχή ή τις παρακείμενες κοινότητες, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης Αντρες Ινταράγκα.

Ο αριστερός πρόεδρος είχε επικρίνει επανειλημμένα τη χρήση της γλυφοσάτης όταν ήταν γερουσιαστής της αντιπολίτευσης

Οι κάτοικοι αντιτίθενται στη γλυφοσάτη για λόγους υγείας και γιατί καταστρέφει τις νόμιμες καλλιέργειες. Εχουν επίσης αναφέρει γενετικές ανωμαλίες έπειτα από ψεκασμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την εν δυνάμει καρκινογόνο επίδραση αυτού του ιδιαίτερα αποτελεσματικού ζιζανιοκτόνου.

Η ανακοίνωση εκδίδεται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ της Κολομβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, έπειτα από δεκαετίες συνεργασίας στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η Ουάσιγκτον αφαίρεσε από την Κολομβία την ιδιότητα του συμμάχου στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και επέβαλε βαριές κυρώσεις στον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο, κρίνοντάς τον πολύ επιεική απέναντι σε ένοπλες ομάδες πού παράγουν κοκαΐνη.

Ο αριστερός πρόεδρος, ο οποίος είχε επικρίνει επανειλημμένα τη χρήση της γλυφοσάτης όταν ήταν γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, αναθεώρησε τη θέση του οκτώ μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, την ώρα που η Κολομβία καταγράφει ρεκόρ στις καλλιέργειες κόκας.

 

Ο ψεκασμός θα γίνει σε προπύργια της διακίνησης ναρκωτικών, όπου οι ένοπλες οργανώσεις «αναγκάζουν τους γεωργούς να καλλιεργούν φύλλα κόκας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Κίνδυνοι για την υγεία

Πρόσθεσε ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες είναι σε εξέλιξη ώστε «η αστυνομία να μπορεί να αρχίσει τις επιχειρήσεις αυτές στη χώρα το αργότερο την Πέμπτη ή την Παρασκευή».

Η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής είχε αναστείλει το 2015 τον ψεκασμό από αέρος λόγω των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και σύμφωνα με σύσταση του υπουργείου Υγείας και με απόφαση της δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε (2018-2022) προσπάθησε να επαναλάβει τους αεροψεκασμούς αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο τους εμπόδισε εκδίδοντας απόφαση υπέρ των κοινοτήτων αγροτών, αφροκολομβιανών και ιθαγενών που είχαν καταθέσει μηνύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Αυτή την εβδομάδα

Ο Δήμαρχος Παλλήνης στο «BIOMASS DAY 2026» για τις προκλήσεις και λύσεις στη διαχείριση Βιομάζας

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης μίλησε στο «BIOMASS DAY...

95 Χρόνια Τριγλία Ραφήνας: Εορταστικός χορός, τιμές και συγκίνηση

Σε μια ζεστή και ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα, το βράδυ...

Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85 Έλληνες ναυτικούς

 Σε διαρκή εγρήγορση ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας...

Β.Μπουρνούς: Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε στη διοίκηση

Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε...

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Κοινότητας Ραφήνας για ένα θέμα

Συνεδριάζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ραφήνας για ένα θέμα

ΝΕΑ

95 Χρόνια Τριγλία Ραφήνας: Εορταστικός χορός, τιμές και συγκίνηση

Σε μια ζεστή και ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα, το βράδυ...

Β. Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με 85 Έλληνες ναυτικούς

 Σε διαρκή εγρήγορση ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας...

Β.Μπουρνούς: Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε στη διοίκηση

Επάνοδος των δημοτικών τελών στα προηγούμενα επίπεδα, όταν επιστρέψουμε...

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Κοινότητας Ραφήνας για ένα θέμα

Συνεδριάζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ραφήνας για ένα θέμα

Νηστεία με γεύση: Η Πανδαισία στο Πικέρμι στρώνει γλυκό τραπέζι

Από σήμερα και για όλη τη διάρκεια της νηστείας,...

RPN.GR