Η Ευρώπη βιώνει συνθήκες που θυμίζουν καλοκαίρι με θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμη και τους 39 βαθμούς Κελσίου σε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα μέσα στον Μάιο.
Η αιτία του συγκεκριμένου κύματος καύσωνα είναι ένας «θερμικός θόλος», δηλαδή μία εκτεταμένη ατμοσφαιρική δομή υψηλών πιέσεων που «παγιδεύει» τη θερμότητα πάνω από μεγάλη γεωγραφική περιοχή, παγιδεύοντας τον ζεστό αέρα από κάτω.
Μάλιστα το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας κήρυξε σήμερα, Πέμπτη (28/5) κόκκινο συναγερμό (επίπεδο 3) καύσωνα για τις πόλεις της Μπολόνια, της Φλωρεντίας, της Ρώμης και του Τορίνο.
Ο συναγερμός, ο πρώτος της χρονιάς στην Ιταλία, εκδόθηκε για να προειδοποιήσει για «πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία υγιών και δραστήριων ατόμων» και να συμβουλεύσει το κοινό να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο.
Οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές για τα τέλη Μαΐου στην Ιταλία και αναμένεται να φτάσουν έως και τους 33 °C στο Τορίνο, τους 32 °C στη Φλωρεντία και τη Μπολόνια (και τους 31 °C στη Ρώμη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 35 °C την Τρίτη – υπερβαίνοντας κατά περισσότερο από 2 °C το προηγούμενο ρεκόρ για τον Μάιο. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 34,8 °C στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στο Κιου στο Λονδίνο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για τον Μάιο των 32,8 °C που είχε καταγραφεί το 1922 και είχε ισοφαριστεί το 1944.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή η ζέστη θα ήταν υψηλή ακόμη και στα μέσα του καλοκαιριού, πόσο μάλλον την άνοιξη.
«Απολύτως εκπληκτικό», είπε η Φριντερίκ Ότο, καθηγήτρια κλιματολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.
«Απίστευτα τρελό», προσέθεσε ο Πήτερ Θορν, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικών Ερευνών Icarus στο Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας.
Στη Βρετανία και την Ιρλανδία τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς το πρωτοφανές κύμα καύσωνα οδήγησε χιλιάδες πολίτες σε λίμνες, ποτάμια και παραλίες. Τα θύματα είναι κυρίως παιδιά και έφηβοι.
Η βρετανική ναυαγοσωστική οργάνωση RNLI προειδοποίησε ότι, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα νερά παραμένουν «σε θερμοκρασίες χειμώνα», αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο «σοκ κρύου νερού», το οποίο μπορεί να προκαλέσει απώλεια αισθήσεων ή καρδιακή ανακοπή μέσα σε δευτερόλεπτα.
Την ίδια ώρα, το NHS ανακοίνωσε ότι μόνο τη Δευτέρα περισσότεροι από 20.000 πολίτες αναζήτησαν οδηγίες για θερμοπληξία στην ιστοσελίδα του, έναντι μόλις 488 την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο καύσωνας προκάλεσε και προβλήματα υδροδότησης, με περίπου 18.000 νοικοκυριά στο Κεντ να αντιμετωπίζουν διακοπές ή περιορισμούς νερού. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να χρησιμοποιούν νερό μόνο για βασικές ανάγκες, όπως πόση, μαγείρεμα και πλύσιμο.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν από σήμερα, αν και το Λονδίνο αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 31 βαθμούς Κελσίου. Από το Σαββατοκύριακο αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με πιο δροσερό και πιθανόν βροχερό καιρό.
































