spot_img
22.1 C
Rafina
Κυριακή, 26 Ιουλίου, 2026
spot_img

Τουρκική παρενόχληση των αεροσκαφών Δένδια, Γάλλου και Ολλανδού υπουργού Άμυνας στην πορεία προς την Κύπρο

 

 

 

Ένα σοβαρό περιστατικό που προκαλεί προβληματισμό για την ασφάλεια των αερομεταφορών και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν αεροσκάφη που μετέφεραν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας φέρονται να παρενοχλήθηκαν κατά την προσέγγισή τους στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα κυβερνητικά αεροσκάφη κατευθύνονταν προς τη Λευκωσία για να συμμετάσχουν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχθηκαν κλήσεις από τον παράνομο πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα, ο οποίος επιχείρησε να τους δώσει οδηγίες και να αναλάβει τον συντονισμό της πτήσης τους.

Πρόκειται για μια πρακτική που έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, ωστόσο η συγκεκριμένη περίπτωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της παρουσίας κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στα αεροσκάφη. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τέτοιες ενέργειες θεωρούνται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων περί δήθεν κρατικής υπόστασης του ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα εγείρουν ζητήματα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και της εναέριας κυκλοφορίας.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δύο τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από αεροπορική βάση στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια της προσέγγισης των αεροσκαφών. Αν και δεν καταγράφηκε επικίνδυνη προσέγγιση ούτε παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η παρουσία των μαχητικών στην περιοχή την ώρα της άφιξης των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας αξιολογείται ως ιδιαίτερα συμβολική κίνηση.

Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προσπάθειας να προβάλει στρατιωτική παρουσία και να υπογραμμίσει τις θέσεις της στο Κυπριακό, σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, όπου αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η παρενόχληση αεροσκαφών που μεταφέρουν υπουργούς Άμυνας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί εξέλιξη με ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό βάρος, καθώς ξεπερνά το πλαίσιο μιας διμερούς ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και αγγίζει ευρύτερα ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την τουρκική πλευρά, ενώ αναμένονται τοποθετήσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στη σύνοδο της Λευκωσίας.

 

Αυτή την εβδομάδα

Οικογενειακή τραγωδία στη Λαμία: Μητέρα κρατούσε νεκρό τον 24χρονο γιο της πάνω από 24 ώρες

Μια βαθιά ανθρώπινη τραγωδία αποκαλύφθηκε το Σάββατο στη Λαμία,...

Σήμερα τιμάται η Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών – rpn

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του...

Μπαράζ διαρρήξεων σε Ντράφι και Διώνη – Αναζητείται σκούρο sedan

Αναστάτωση προκλήθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου...

Βερολίνο: Ανθρωποκυνηγητό για τον 21χρονο Ισλαμιστή, ύποπτο της αιματηρής επίθεσης

Μία γυναίκα νεκρή και τουλάχιστον 14 τραυματίες – Η...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 26/7

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου Η Κυριακή για...

ΝΕΑ

Οικογενειακή τραγωδία στη Λαμία: Μητέρα κρατούσε νεκρό τον 24χρονο γιο της πάνω από 24 ώρες

Μια βαθιά ανθρώπινη τραγωδία αποκαλύφθηκε το Σάββατο στη Λαμία,...

Μπαράζ διαρρήξεων σε Ντράφι και Διώνη – Αναζητείται σκούρο sedan

Αναστάτωση προκλήθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 26/7

Τα ζώδια σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου Η Κυριακή για...

Γαλάτσι: Νεκρός 80χρονος μέσα στην κατοικία του – Ερευνώνται οι συνθήκες θανάτου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική έρευνα για τον θάνατο ενός...

RPN.GR