spot_img
32.3 C
Rafina
Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2026
spot_img

Πανελλαδικές 2026: Κάτω από τη βάση οι μισοί σε Αρχαία και Ιστορία – Η πρώτη εικόνα από τη διακύμανση των βάσεων εισαγωγής

 

 

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών, μπήκε σήμερα τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2026. Η εικόνα των αποτελεσμάτων για ακόμη μία χρονιά παραμένει αμφίθυμη καθώς καταγράφονται μεγάλες βαθμολογικές αποκλίσεις στα επιστημονικά πεδία.

Αυτή τη φορά, τα Αρχαία παίρνουν την πρώτη θέση στην αποτυχία με περισσότερους από τους μισούς (55,67%) να έχουν γράψει κάτω από τη βάση. Αρκετά υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας σε σχέση με πέρυσι (47,69%).

Πολύ κοντά, η Ιστορία (σχεδόν διαχρονική η θέση της στις χειρότερες βαθμολογίες των Πανελλαδικών) με 52,10% να έχουν βαθμολογηθεί με βαθμούς κάτω από τη βάση του 10. Πολύ κοντά και στα περσινά ποσοστά αποτυχίας (53,31%).

Την τριάδα που ξεπερνά το 50% των βαθμών κάτω από τη βάση είναι τα Μαθηματικά με 50.59%. Κι όμως είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι που είχε αγγίξει σχεδόν το 60% (59,12%).

Σε ό,τι αφορά τις Ομάδες προσανατολισμού, δεν παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Ακόμα και στην ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής, οι υποψήφιοι τα πήγαν αρκετά καλά, σίγουρα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ειδικά σε Πληροφορική και Οικονομία (όπου παρατηρούνταν ρεκόρ γύρω στο 70% κάτω από τη βάση.)

Φέτος, τα Μαθηματικά είναι που δυσκόλεψαν (και) τους υποψήφιους της ομάδας, με το 64,07% των διαγωνιζομένων κάτω από τη βάση.

Δεν υπάρχει καθαρή και ενιαία εικόνα, δύσκολα μπορεί κανείς να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα αλλά και δύσκολα αναμένεται να υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Η αποτυχία σε Αρχαία και Μαθηματικά (55,67% και 50.59% κάτω από τη βάση) σε συνδυασμό με τους λίγους αριστούχους (από 18 έως 20 έγραψαν 1,51% και 8,34% αντιστοίχως) θα επηρεάσουν καθοριστικά τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του 1ου και το 2ο πεδίου. Η καλή βαθμολογία σε Λατινικά και η ακόμη καλύτερη σε Φυσική αλλά και Χημεία, συγκρατούν εικόνα αλλά και την πτωτική πορεία των βάσεων.

Πρέπει να σημειωθεί πως ύστερα από αρκετά χρόνια βλέπουμε στη Φυσική οι άριστες βαθμολογίες να φθάνουν στο 20.57%. Τα Λατινικά, είναι το μάθημα που σημειώνει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ αριστούχων της φετινής χρονιάς με ποσοστό 13.31%. Είναι βέβαιο ότι πολλοί υποψήφιοι ένιωσαν ικανοποιημένοι κι ας υπάρχει η αγωνία για την τελική πορεία των βάσεων.

Η Φυσική σε συνδυασμό με τη Βιολογία, που επίσης ανέδειξε αρκετά καλές βαθμολογίες ενδέχεται να κάνουν πιο ανταγωνιστικά τα τμήματα 2ου και 3ου πεδίου.

Η καλή εικόνα σε Πληροφορική και Οικονομία, χωρίς υψηλές συγκεντρώσεις στην κλίμακα από 10 έως 20 και με σχετικά υψηλά ποσοστά αριστούχων, ενδέχεται να οξύνει τον ανταγωνισμό και στο 4ο πεδίο αν και η μεγάλη αποτυχία των Μαθηματικών σε συνδυασμό με λίγους αριστούχους του, ίσως φρενάρει την όποια αυξητική τάση.

Αυτή την εβδομάδα

Σόφη Ζαννίνου: Η μεγάλη πορεία της στην τέχνη- συνέντευξη στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη H Σόφη Ζαννίνου είναι μία...

«Οβελιστήριο των Φίλων» στο Πικέρμι: 24 πλήρη γεύματα για τέσσερις εβδομάδες μόνο με 199 ευρώ

Το καθημερινό ερώτημα «τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;» βρίσκει πλέον...

Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την 44χρονη ανήμερα των γενεθλίων της ανήλικης κόρης τους

Μία νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Ροδόπη, καθώς 53χρονος φέρεται...

Aegean Regatta: Σήμερα η ιστιοδρομία Αγαθονήσι–Μαραθόκαμπος- Χθες τα πληρώματα διασκέδασαν στη συναυλία της Γλυκερίας

Με προορισμό τον Μαραθόκαμπο της Σάμου ανοίξαν σήμερα, Τετάρτη...

ΝΕΑ

Σόφη Ζαννίνου: Η μεγάλη πορεία της στην τέχνη- συνέντευξη στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη H Σόφη Ζαννίνου είναι μία...

«Οβελιστήριο των Φίλων» στο Πικέρμι: 24 πλήρη γεύματα για τέσσερις εβδομάδες μόνο με 199 ευρώ

Το καθημερινό ερώτημα «τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;» βρίσκει πλέον...

Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την 44χρονη ανήμερα των γενεθλίων της ανήλικης κόρης τους

Μία νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Ροδόπη, καθώς 53χρονος φέρεται...

Σμύρνη, 26 Αυγούστου 1922: Η τελευταία Παρασκευή πριν από την Καταστροφή

Γράφει η Κατερίνα Τράση* Παρασκευή 26 Αυγούστου 1922. Η ημερομηνία...

Χρηματοδότηση για τη ριζική ανάπλαση της Αφετηρίας του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Επισήμως ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση της Μαραθώνιας...

RPN.GR