spot_img
25.5 C
Rafina
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2026
spot_img

Πέθανε ο Στέφανος Μάνος – Μια αντισυμβατική φωνή της Μεταπολίτευσης

Ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής έφυγε από τη ζωή στο 87ο έτος της ηλικίας του

 

 

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Στέφανος Μάνος, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και αντισυμβατικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Μεταπολίτευσης.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσαν άνθρωποι από το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Ο Στέφανος Μάνος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1939, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, διανύοντας το 87ο έτος της ηλικίας του.

Σταθερός υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων

Στη μακρά παρουσία του στον δημόσιο βίο υπερασπίστηκε με συνέπεια τον οικονομικό φιλελευθερισμό, την επιχειρηματικότητα, την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τον περιορισμό ενός κράτους που θεωρούσε υπερβολικά μεγάλο, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Οι παρεμβάσεις του ήταν συχνά αιχμηρές και προκαλούσαν έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Δεν απέφευγε τη σύγκρουση ούτε δίσταζε να ασκεί κριτική στις παρατάξεις με τις οποίες είχε συνεργαστεί. Ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, εξακολουθούσε να παρεμβαίνει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μέσα από άρθρα και δημόσιες τοποθετήσεις.

Από τις επιχειρήσεις στην πολιτική

Ο Στέφανος Μάνος σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και συνέχισε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, εργάστηκε για έντεκα χρόνια στον επιχειρηματικό τομέα. Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ξεκινώντας μία κοινοβουλευτική διαδρομή που διήρκεσε αρκετές δεκαετίες.

Υπηρέτησε σε κυβερνητικές θέσεις κατά τις πρωθυπουργίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Γεωργίου Ράλλη και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, υφυπουργός Δημοσίων Έργων, υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, καθώς και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με την κυβερνητική παρουσία του συνδέθηκαν παρεμβάσεις όπως η αναμόρφωση της Πλάκας, η προώθηση της σύμβασης για το Μετρό της Αθήνας, ο σχεδιασμός της Αττικής Οδού και η εφαρμογή του μέτρου απόσυρσης των παλαιών, ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Οι Φιλελεύθεροι και η Δράση

Το 1999 ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων, επιχειρώντας να δημιουργήσει έναν αυτόνομο πολιτικό φορέα με σαφή μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο προσανατολισμό.

Το 2009 συμμετείχε στην ίδρυση της Δράσης, συνεχίζοντας την προσπάθεια έκφρασης ενός πολιτικού χώρου που έδινε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική πειθαρχία και στον περιορισμό του πελατειακού κράτους.

Παρότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του δεν απέκτησαν μεγάλη εκλογική απήχηση, αρκετές από τις προτάσεις του παρέμειναν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και επανήλθαν τα επόμενα χρόνια μέσα από κυβερνητικές πολιτικές διαφορετικών παρατάξεων.

Το πολιτικό του αποτύπωμα

Ο Στέφανος Μάνος υπήρξε πολιτικός που δύσκολα χωρούσε σε αυστηρά κομματικά καλούπια. Είχε συνεργαστεί με διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, χωρίς να εγκαταλείψει τις βασικές του απόψεις για την οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.

Μιλούσε συχνά με γλώσσα ευθεία, κάποτε σκληρή, που δημιουργούσε υποστηρικτές αλλά και έντονους επικριτές. Σε συνέντευξή του το 2024 είχε ανατρέξει στη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας παράλληλα τη σύγχρονη πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

Για την προσφορά του είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών. Αφήνει πίσω του μία μακρά πολιτική διαδρομή και ένα διακριτό αποτύπωμα στον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα γύρω από την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και τη σχέση του πολίτη με το κράτος.

Αυτή την εβδομάδα

Διαφημίσεις έξω από το γήπεδο Ραφήνας: Ο Δήμος γνωρίζει;

Εδώ και αρκετό καιρό, στην εξωτερική πλευρά του Δημοτικού...

Ο τορπιλισμός της «Έλλης» στην Τήνο – Σαν σήμερα, 15 Αυγούστου 1940 – Η προβοκάτσια που προανήγγειλε τον πόλεμο

Σαν σήμερα, 15 Αυγούστου 1940, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο»...

Τραμπ: «Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ έδαφος των ΗΠΑ»

Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών...

Ραφήνα: Με κατάνυξη η περιφορά του Σκηνώματος της Παναγίας στο Κόκκινο Λιμανάκι

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας πραγματοποιήθηκε η περιφορά...

ΝΕΑ

Διαφημίσεις έξω από το γήπεδο Ραφήνας: Ο Δήμος γνωρίζει;

Εδώ και αρκετό καιρό, στην εξωτερική πλευρά του Δημοτικού...

Τραμπ: «Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ έδαφος των ΗΠΑ»

Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών...

Ραφήνα: Με κατάνυξη η περιφορά του Σκηνώματος της Παναγίας στο Κόκκινο Λιμανάκι

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας πραγματοποιήθηκε η περιφορά...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 15 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Σάββατο 15 Αυγούστου Σήμερα Σάββατο, φίλε...

RPN.GR