Με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν τα «Χρυσοστόμεια 2026» στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 ετών από τα εγκαίνια του ναού, το 1956.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται υπό την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, θα αρχίσουν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επετειακές ομιλίες, θρησκευτικές ακολουθίες, ιερά λιτανεία, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στην παράδοση.
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου
Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένη στην ιστορική μνήμη και στην προσωπικότητα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.
Στο πρώτο μέρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Γεώργιος Κικής, θα παρουσιάσει το θέμα: «Από την Τρίγλια στη φλεγόμενη Σμύρνη, απ’ το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο χρέος μας σήμερα».
Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ένας σύγχρονος Ιεράρχης, Μάρτυρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας». Ομιλητής θα είναι ο Αθανάσιος Μπιλιανός, δάσκαλος του Κολλεγίου Αθηνών.
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα του Σαββάτου.
Στις 18:00 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στις 19:30 θα ακολουθήσει η Ιερά Λιτανεία.
Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί αρτοκλασία στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Τριγλιανών.
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου
Στις 07:00 θα τελεστούν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.
Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για όσους αναιρέθηκαν και έπεσαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων και τις ιστορικές ρίζες των προσφύγων της περιοχής.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 18:00 με τον Μεθέορτο Εσπερινό.
«Αντάμωση με την Παράδοση»
Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει στις 20:00 με την τέταρτη επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.
Η μουσικοχορευτική βραδιά, με τίτλο «Αντάμωση με την Παράδοση», θα φέρει στο προσκήνιο τη μουσική και τους χορούς του τόπου.
Συμμετέχουν η μικτή χορωδία του ναού, με χοράρχη την Όλγα Λέφα, η Φιλαρμονική του Δήμου, με μαέστρο τον Γεώργιο Καλούδη, και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Τριγλιανών.
Τα «Χρυσοστόμεια 2026» συνδέουν τη θρησκευτική ζωή της Ραφήνας με τη μικρασιατική μνήμη και την τοπική παράδοση, τιμώντας παράλληλα την ιστορική διαδρομή της Παναγίας Παντοβασίλισσας, επτά δεκαετίες μετά τα εγκαίνιά της.
































