spot_img
16.3 C
Rafina
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Ποια μέτρα ετοιμάζονται για τις αποδείξεις

 

 

Νέες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής μέσω της παροχής κινήτρων στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις και να πληρώνουν με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο των νέων παρεμβάσεων βρίσκονται κλάδοι οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτων εισοδημάτων, όπως είναι επαγγέλματα οικοδομής, συνεργεία αυτοκινήτων, γιατροί, δικηγόροι κ.ά.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται μια σειρά από σενάρια για τα κίνητρα προς τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Τα κυριότερα από αυτά είναι δυο:

-Οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή θα μετρούν διπλές για την οικοδόμηση των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με κάρτα για κάθε φορολογούμενο. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανήσουν από φέτος τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αν ξοδέψουν με κάρτα λιγότερα από το 30%, τότε για τη δαπάνη που τους λείπει τιμωρούνται με πρόσθετο φόρο 22%. Το να μετρά διπλά η ηλεκτρονική πληρωμή σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους αποτελεί μια τεχνική πρόκληση καθώς παρουσιάζει δυσκολίες.

-Η δεύτερη επιλογή που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει την απευθείας μείωση φόρου για τις αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι από επαγγελματίες κλάδων που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, η έκπτωση εξετάζεται να είναι 10-15% της δαπάνης. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος λάβει μια απόδειξη 100 ευρώ από γιατρό, τότε θα έχει μια έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος της τάξης των 10-15 ευρώ. Στην περίπτωση που συγκεντρώσει αποδείξεις από κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλή παραοικονομία αξίας 1.000 ευρώ, τότε θα έχει μια έκπτωση φόρου της τάξης των 100-150 ευρώ.

Εκτός από παρεμβάσεις για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με κίνητρα λήψης αποδείξεων από κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται και κινήσεις λίφτινγκ του μέτρου της φορολοταρίας. Το βασικό μερεμέτι στη φορολοταρία είναι η αύξηση του ποσού των επάθλων μέσω της μείωσης του αριθμού των τυχερών. Σήμερα, κάθε μήνα χίλιοι τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Εξετάζεται ο αριθμός των τυχερών να μειωθεί στους 4 ή 2, όπου ο καθένας θα κερδίζει από 250.000 ή 500.000 ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Nature- Μίλτος Χοβαρδάς: Ο ειδικός στην φροντίδα του κήπου σας, με έδρα το Πικέρμι

Με έδρα το Πικέρμι και με πολυετή εμπειρία στον...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

Ραφήνα: Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιωάννινα, Κόνιτσα και Μέτσοβο από την Παντοβασίλισσα

Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Κόνιτσα και στο...

RPN.GR