spot_img
14.6 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων : Μέτρα ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

 

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την ανακοίνωση των μέτρων ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνδέονται με την διατήρηση θέσεων εργασίας:

«Εισαγωγικά θέλω να ευχαριστήσω το συνάδελφό μου Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα. Η επιτυχής έκβαση για την Ελλάδα του προχθεσινού Eurogroup έδωσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την αναγκαία ελευθερία για να σχεδιάσουμε εργαλεία που θα επιτρέψουν και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις κατά το διάστημα της κρίσης αλλά και να επιτύχουμε άμεσα, μόλις η κρίση περάσει, την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Και εισαγωγικά θέλω να πω δεδομένου ότι όλο αυτό το διάστημα κάναμε με τον Υφυπουργό, κ. Παπαθανάση, την προσπάθεια ομαλοποίησης της αγοράς στα σούπερ μάρκετ και γενικώς στις αγορές τροφίμων, είμαι εξαιρετικά υπερήφανος διότι ο ελληνικός λαός έχει δείξει απίστευτη πειθαρχία.

Η κατάσταση στην αγορά έχει πλήρως ομαλοποιηθεί και η σύγκριση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες, θεωρητικά πολύ περισσότερο προηγμένες και πειθαρχημένες από εμάς, βαίνει εξαιρετικά υπέρ των Ελλήνων.

Αυτή η επιτυχία δεν θα είχε συμβεί εάν όλοι δεν συνεργαζόμασταν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Θα ανακοινώσουμε τώρα μια σειρά μέτρων ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα οποία ξεκαθαρίζω ότι συνδέονται όλα με την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις  που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε απολύσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μένουν έξω από τα μέτρα τα οποία εμείς θεσπίζουμε.

Η πρώτη αίρεση, συνεπώς, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.   Από αυτή την κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω.  Κρινόμαστε άπαντες: Κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες.

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για το σχεδιασμό των μέτρων τον Υφυπουργό μου, κ. Τσακίρη, μαζί με τον οποίο είχαμε συνεχή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές για να μπορέσουμε σήμερα να ανακοινώσουμε τα εξής μέτρα:

  1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
  2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.
  3. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020. Τα δύο αυτά μέτρα δημιουργούν τον αναγκαίο χρόνο στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες δανειακές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν και μετά την κρίση απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
  4. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.
  5. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.
  6. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
  7. Απλοποιούμε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε αυτές τις κρίσιμες ημέρες.  Όπως σωστά ελέχθη από τον κ. Σταϊκούρα, είμαστε στην αρχή αυτής της μάχης αλλά θέλω από εδώ να εκπέμψω ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Εάν όλοι πράξουμε το καθήκον μας επιδεικνύοντας και την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα, σας διαβεβαιώ ότι με όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε η ελληνική οικονομία θα εξέλθει τελικώς της κρίσεως νικήτρια. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα λαμπρότερο μέλλον αρκεί ο καθένας μας να κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που του αναλογεί.

Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι εξαιρετικά χρήσιμη η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλει καθοριστικά στο να έχουμε τα αναγκαία εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά και πέραν αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης που ήρθε και την οποία θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όπως είπα πριν, με δύναμη και με επιτυχία.

Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος όταν έρθει η ώρα να τελειώσει η κρίση του κορονοϊού ότι η ελληνική οικονομία θα πάρει πολύ γρήγορα μπρος».

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR