spot_img
12.1 C
Rafina
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026
spot_img

Άγιο Όρος:Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες

 

 

 

Η μοναστική κοινότητα υπέβαλε το σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Η Περιφέρεια διαβίβασε το αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο γενικός γραμματέας εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη, Α. Τζιτζικώστα, να προχωρήσει στην κήρυξη της περιοχής.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπης Στεργιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι το ‘Αγιο Όρος επλήγη ιδιαίτερα από τις βροχοπeτώσεις και την κακοκαιρία που διήρκεσαν από την περασμένη Παρασκευή ως την περασμένη Δευτέρα.

Ανέφερε ότι η κήρυξη του Αγίου Όρους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, αφού νωρίτερα υποβληθούν στην Περιφέρεια οι εκθέσεις των μηχανικών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών ενώ, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, εφόσον χρειαστεί και αποφασιστεί, θα μεταβούν στην περιοχή μηχανήματα για να ξεκινήσουν τη διαδικασία των αποκαταστάσεων και των καθαρισμών. Επισημαίνεται, ότι ζημιές έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο ενώ έγιναν και κατολισθήσεις.

Λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς, ο δήμος Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και οι δήμοι Σιθωνίας και Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Οι καταστροφές

Σήμερα αναμένεται να αφιχθεί κλιμάκιο τεχνικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία της Ιεράς Κοινότητας, να εξεταστεί η κατάσταση. Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, έγινε αυτοψία από κλιμάκιο μηχανικών του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).

Ζημιές υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο που συνδέει μεταξύ τους ορισμένα μοναστήρια, όπως π.χ. τη μονή Βατοπέδιου και τη μονή Παντοκράτορος, καθώς επίσης και τις Καρυές με τις μονές Χιλανδαρίου, Κοσταμονίτου, Δοχειαρείου και Ζωγράφου, όπου η συγκοινωνία γίνεται από τη θάλασσα, μέσω του λιμανιού της Δάφνης και στη συνέχεια οδικώς από παρακαμπτήριους προς τις Καρυές.

Τα μοναστήρια, που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Αθωνικής Πολιτείας (Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Καρακάλου, Φιλοθέου, Βατοπεδίου κ.α.), λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και των περιορισμών κίνησης για την πανδημία, δεν εξυπηρετούνται αυτή την εποχή με θαλάσσια συγκοινωνία. Η συγκοινωνία γίνεται μόνο από παράδρομους και μόνο με μικρά οχήματα, ενώ δεν είναι εφικτή η κίνηση μεγαλύτερων οχημάτων, φορτηγών για προμήθειες και φάρμακα, βυτίων για καύσιμα, κ.α.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα της Ραφήνας, του Πικερμίου-και όχι μόνο-

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Αυτή την εβδομάδα

LAF LAB Ραφήνα: Πάσχα χωρίς οθόνες –Easter Camp- Δημιουργία, παιχνίδι και δράση για παιδιά

Το αιώνιο δίλημμα των διακοπών επιστρέφει: PlayStation ή δημιουργική...

Στη Νίκαια η Θύελλα Ραφήνας για την 4η αγωνιστική των play off

Τη συνέχιση της πορείας της στα play off επιδιώκει...

Σουβλάκι… «φαρμάκι»: Πλησιάζει τα 5 ευρώ

Από το «φαγητό του λαού»… στο μικρό σοκ του...

Ραφήνα: Φέτος το Πάσχα… μυρίζει Άσπρο γίδι!

Ξέχνα τα «ήσυχα» Πάσχα και τα τυπικά τραπέζια. Φέτος,...

ΝΕΑ

LAF LAB Ραφήνα: Πάσχα χωρίς οθόνες –Easter Camp- Δημιουργία, παιχνίδι και δράση για παιδιά

Το αιώνιο δίλημμα των διακοπών επιστρέφει: PlayStation ή δημιουργική...

Στη Νίκαια η Θύελλα Ραφήνας για την 4η αγωνιστική των play off

Τη συνέχιση της πορείας της στα play off επιδιώκει...

Σουβλάκι… «φαρμάκι»: Πλησιάζει τα 5 ευρώ

Από το «φαγητό του λαού»… στο μικρό σοκ του...

Ραφήνα: Φέτος το Πάσχα… μυρίζει Άσπρο γίδι!

Ξέχνα τα «ήσυχα» Πάσχα και τα τυπικά τραπέζια. Φέτος,...

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

RPN.GR