spot_img
26.9 C
Rafina
Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2026
spot_img

Αχρείαστη τελικά η συχνή απολύμανση επιφανειών εκτός αν υπάρχει covid-19 στο σπίτι

 

 

 

 

Σύμφωνα με το CDC, η τακτική απολύμανση των επιφανειών είναι αχρείαστη στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν υπάρχει κρούσμα Covid-19 στο σπίτι.

Οδηγίες για την τακτική απολύμανση των επιφανειών εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, μετά τα μαζικά περιστατικά αγορών προϊόντων απολύμανσης και οικιακών καθαριστικών που έκαναν «φτερά» από τα ράφια των καταστημάτων στις αρχές της πανδημίας, καθώς πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούσαν να εξοντώσουν τον κορωνοϊό από τις κάθε είδους επιφάνειες.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορωνοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000. Η βασική οδός μόλυνσης, με διαφορά από άποψη πιθανοτήτων, είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορωνοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.

Όπως αναφέρει τo CDC, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή επίπτωση στον κίνδυνο. «Υπάρχει μικρή επιστημονική υποστήριξη για την χρήση ρουτίνας των απολυμαντικών στην κοινότητα, σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 από αντικείμενα», τονίζεται.

Όμως η απολύμανση των επιφανειών έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική στο να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, δηλαδή μετάδοσης της Covid-19 από ένα φορέα του κορωνοϊού σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι. Έτσι, σύμφωνα με το CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.α.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Το CDC επισημαίνει ότι τα απλά προϊόντα καθαριότητας και τα σαπούνια αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια του κορονοϊού από τις επιφάνειες και η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών χρειάζεται μόνο αν κάποιον άρρωστος με Covid-19 ζει στο σπίτι ή κάποιος θετικός στον κορωνοϊό επισκέφθηκε το σπίτι τις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι νέοι σε ρόλο «οδηγού»

Οι νέοι είναι αυτοί που πλέον σε μεγάλο βαθμό «καθοδηγούν» τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την διευθύντρια του CDC Ροσέλ Γουαλένσκι, κυρίως όσοι κάνουν σπορ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

ΟΙ ΗΠΑ παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα, με τους θανάτους από κορωνοϊό να συνεχίζουν να μειώνονται (κάτω από 800 τη μέρα για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο), κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα εμβόλια «δουλεύουν», καθώς σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, μεταξύ των οποίων τα τρία τέταρτα των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Αλλά, από την άλλη, τα νέα κρούσματα αυξάνουν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, κάτι που προξενεί μεγάλη ανησυχία στο CDC, όπως είπε η επικεφαλής του.

«Βλέπουμε ότι πολλά ξεσπάσματα κρουσμάτων στους νέους σχετίζονται με τα σπορ και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να περιορισθούν. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν πια κουραστεί και ότι είναι έτοιμοι για το τέλος της πανδημίας, όπως είμαι κι εγώ. Όμως πρέπει να αντέξουμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού», τόνισε η δρ Γουαλένσκι.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ 

Αυτή την εβδομάδα

Δήμος Μαραθώνος: Έντονη κόντρα για τον γιατρό στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνος

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στον Δήμο Μαραθώνος, μεταξύ της...

Σκάνδαλο – Πολεοδομίες: Ανοίγουν θυρίδες με άδεια των Δικαστικών Αρχών για το Ξέπλυμα

Το περιεχόμενο των θυρίδων που διατηρούν σε τράπεζες οι...

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Έλληνα Αστροναύτη που θα αποσταλεί στο διάστημα

Ο σχεδιασμός για την ιστορική πρώτη αποστολή Έλληνα αστροναύτη...

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 24 προσλήψεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 και ώρα 18:00,...

ΝΕΑ

Δήμος Μαραθώνος: Έντονη κόντρα για τον γιατρό στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνος

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στον Δήμο Μαραθώνος, μεταξύ της...

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Έλληνα Αστροναύτη που θα αποσταλεί στο διάστημα

Ο σχεδιασμός για την ιστορική πρώτη αποστολή Έλληνα αστροναύτη...

Παρίσι: Απαγόρευση του αλκοόλ σε δημόσιους χώρους λόγω καύσωνα – Πίεση στα Νοσοκομεία

Στους Παριζιάνους θα απαγορευτεί προσωρινά η κατανάλωση αλκοόλ σε...

Προγράμματα «Εξοικονομώ»: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης

Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης «Εξοικονομώ» που υλοποιούνται μέσω...

Ασπασία Τζιτζικάκη: Οι λόγοι της παραίτησης από τη θέση της Αντιδημάρχου Παλλήνης

Αγαπημένοι μου φίλοι μου, Γνωριζόμαστε χρόνια πια. Και γνωρίζετε πως...

RPN.GR