Τα οστά εξετάστηκαν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και δύο εργαστήρια στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Μητρόπολη. Στις 12 και 13 Οκτωβρίου οι εορταστικές ακολουθίες στη Χρυσή Αλμωπίας.
Την εύρεση λειψάνων που αποδίδει στην Αγία Νεομάρτυρα Χρυσή ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχαν εντοπιστεί πριν από χρόνια κοντά στα ερείπια του παλαιού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κάστρο της Χρυσής.
Η Μητρόπολη αναφέρει ότι οι εξετάσεις έδειξαν πως τα οστά ανήκουν σε νεαρή γυναίκα περίπου 17 ετών και συνδέει τη χρονολόγησή τους με το 1795, έτος του μαρτυρίου της Αγίας κατά τον βίο της.
Στο κείμενο της ανακοίνωσης δεν παρατίθενται οι πλήρεις εργαστηριακές εκθέσεις, οι μέθοδοι εξέτασης ή τα περιθώρια αβεβαιότητας της χρονολόγησης. Η ταύτιση των ευρημάτων με την Αγία παρουσιάζεται ως συμπέρασμα της Μητρόπολης.
Η ίδια αναφέρει σημάδια βασανισμού στα πλευρά και στο κρανίο, καθώς και ευωδία των λειψάνων, την οποία ερμηνεύει ως ένδειξη αγιότητας.
Η επίσημη υποδοχή τους θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, στις 18:00, στον ναό της Αγίας Χρυσής, στο ομώνυμο χωριό της Αλμωπίας. Θα ακολουθήσει Αρχιερατικός Εσπερινός. Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 07:00, θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο.
Καθ’ όλη την εβδομάδα προγραμματίζονται καθημερινές Θείες Λειτουργίες και άλλες ακολουθίες. Η Μητρόπολη χαρακτηρίζει την ανακομιδή γεγονός ιδιαίτερης πνευματικής σημασίας και καλεί τους πιστούς να συμμετάσχουν στον εορτασμό.































