spot_img
10.6 C
Rafina
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Αγία Βαρβάρα:Το κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αι. μ.Χ

Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τιμά σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Βαρβάρα αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως και ονομαζόταν Διόσκορος. Μοναχοκόρη η Βαρβάρα, διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα και σωφροσύνη της.

 

 

 

Στη χριστιανική πίστη κατήχησε και είλκυσε τη Βαρβάρα μια ευσεβής χριστιανή γυναίκα. Τη ζωή της μέσα στο ειδωλολατρικό περιβάλλον η Βαρβάρα περνούσε «εν πάση ευσεβεία καί σεμνότητι» (Α’ πρός Τιμόθεον, β’ 2). Δηλαδή με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα.

Όμως το γεγονός αυτό, δεν έμεινε για πολύ καιρό μυστικό. Ο Διόσκορος έμαθε ότι η κόρη του είναι χριστιανή και εκνευρισμένος διέταξε τον αυστηρό περιορισμό της. Αλλά η Βαρβάρα κατόρθωσε και δραπέτευσε. Ο πατέρας της τότε εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό μέσα στις σπηλιές και τα δάση, όπου κρυβόταν η κόρη του. Τελικά, κατόρθωσε και τη συνέλαβε.

Ο άσπλαχνος και πωρωμένος ειδωλολάτρης πατέρας, παρέδωσε την κόρη του στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Αυτός, αφού στην αρχή δεν κατόρθωσε με δελεαστικούς τρόπους να μεταβάλει την πίστη της, διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν τη φυλάκισε, αλλά μέσα εκεί ο Θεός θεράπευσε τις πληγές της Βαρβάρας και ενίσχυσε το θάρρος της. Τότε ο ηγεμόνας θέλησε να τη διαπομπεύσει δημόσια γυμνή. Αλλά ενώ έβγαζαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν στο σώμα της.

Ο ηγεμόνας βλέποντας το θαύμα, διέταξε να αποκεφαλισθεί. Χωρίς καθυστέρηση, ο ίδιος ο κακούργος πατέρας της, ανέλαβε και την αποκεφάλισε. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Η Αγία Βαρβάρα ανακηρύχθηκε ως προστάτις Αγία του πυροβολικού (1828 μ.Χ.) και των ορυχείων.

Απολυτίκιο:
Ήχος δ’.
Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν· εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε, και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών, βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.

Αυτή την εβδομάδα

Αυτό είναι το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας- Πικερμίου – rpn

Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων...

ΠΡΟΣΟΧΗ – Επικίνδυνη κατάρρευση σε τσιμεντένιο μονοπάτι στο Μάτι- rpn

Σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και επισκέπτες εντοπίζεται στο τσιμεντένιο...

Δωρεάν διάθεση φυσικού λιπάσματος (κομπόστ) από τον δήμο Σπάτων Αρτέμιδος – rpn

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025, από...

Καλή καρδιά του Νικόλα Ραφήνα: Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και εορταστικό πρόγραμμα – rpn

Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά με… Καλή Καρδιά στη Ραφήνα Στην κεντρική...

Βράβευση των αριστούχων Λυκείων Νέας Μάκρης και Μαραθώνα από τον Ροταριανό Όμιλο – rpn

Μια ξεχωριστή βραδιά για τον Ροταριανό Όμιλο Μαραθώνας –...

ΝΕΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ – Επικίνδυνη κατάρρευση σε τσιμεντένιο μονοπάτι στο Μάτι- rpn

Σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και επισκέπτες εντοπίζεται στο τσιμεντένιο...

Αίγιο: Νεκρός ο ασθενής που είχε ξυλοκοπήσει γιατρό στο νοσοκομείο – rpn

Απρόσμενη και σκοτεινή εξέλιξη παίρνει η υπόθεση του άγριου...

Η Μπουγάτσα του Σερραίου φέρνει την μαγεία των Χριστουγέννων στη Ραφήνα!

Οι γιορτές πλησιάζουν και η Μπουγάτσα του Σερραίου γιορτάζει...

RPN.GR