spot_img
21.4 C
Rafina
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Ακίνητα: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύουμε για να πάρουμε σπίτι – rpn

 

 

 

Tο εισόδημα 11,5 ετών, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε άλλο έξοδο, θα πρέπει να διαθέσει ένα μισθωτός προκειμένου να αγοράσει ένα σπίτι 60 τ.μ. στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά φθηνή για τους ξένους αγοραστές, για τους Έλληνες το κόστος στέγασης έχει αποδειχθεί δυσβάστακτο και ο κύριος λόγος είναι ο εξαιρετικά χαμηλός μέσος μισθός σε σχέση με τις συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών στις κατοικίες.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον  κ. Δημήτρη Ανδρίτσο, CEO της Cerved Property Services τα μέσα Ελληνικά εισοδήματα σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες τιμές των κατοικιών (και) στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά, το 75% των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα ακίνητα που βρίσκονται στις χαμηλότερες τιμές, καθώς όπως αναφέρει η έρευνα χρειάζονται εισοδήματα 42% υψηλότερα σε σχέση με αυτά που έχουν σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία το 42% των εγχώριων νοικοκυριών έχει μέσο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ. Μάλιστα, τα νοικοκυριά με δυο μέλη ο καθένας παίρνει περίπου 8.000 με σύνολο 17.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το βασικό μισθό. Περίπου το 32% των Ελλήνων παίρνει μεταξύ 20.000 με 35.000 ευρώ τον χρόνο. Λίγο πάνω από το 20% έχει εισοδήματα που φτάνουν έως και τα 70.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ περίπου το 2% των νοικοκυριών είναι εύπορα, έχοντας εισόδημα που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Μάλιστα, οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών, οι οποίες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεπεράσει σήμερα το υψηλό ρεκόρ του 2008, ανοίγει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ  μέσου μισθού και τιμών. Παραδείγματος χάρη ένα σπίτι που στο παρελθόν κόστιζε 175.000 ευρώ σήμερα φθάνει στις 274.000 ευρώ, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση 57%, όταν ο μέσος μισθός αυξήθηκε μόλις 17%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια διαφορά της τάξεως του 40% μεταξύ των δυο δεικτών.

Το άνοιγμα της «ψαλίδας» ωστόσο κατατάσσει την Αθήνα σε μία από τις ακριβότερες πόλεις παγκοσμίως για τους πολίτες της. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα βρίσκεται κάτω από το Χονγκ Κονγκ, το Τόκυο, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ. Την ώρα που για τους ξένους επενδυτές έχει ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές και είναι η 4η φθηνότερη χώρα στις κατοικίες στην Ευρώπη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμη, οι χώρες που έχουν τους μεγαλύτερους μέσους μισθούς είναι η Ιρλανδία με πάνω από 35.000 ευρώ τον χρόνο, η Δανία, η Αυστρία, η Γερμανία με πάνω από 30.000 ευρώ. Στη Νότια Ευρώπη φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι πιο φτωχές χώρες, καθώς ο μέσος μισθός στην Κύπρο φτάνει τα 20.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ λίγο υψηλότερα κινείται η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την κατάταξη της έρευνας, για να αγοράσει ένα σπίτι 60 τ.μ. ένα νοικοκυριό στο Χονγκ Κονγκ χρειάζεται να αποταμιεύσει μισθούς άνω των 20 ετών, στο Τόκυο χρειάζονται οι πολίτες εισοδήματα 15 χρόνων, στο Παρίσι 14 χρόνων, στο Τελ Αβίβ πάνω από 12 χρόνια, ενώ την πεντάδα κλείνει η Ελλάδα, στην οποία απαιτούνται μισθοί 11, 5 χρόνων. Αντίθετα, οι λιγότεροι μισθοί απαιτούνται στο Μαϊάμι, στο Σαν Φρανσίσκο και στη Μαδρίτη, όπου εκεί τα νοικοκυριά πρέπει να εξοικονομήσουν μισθούς μόλις 5 χρόνων.

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: Κατέρρευσε τμήμα σκάλας προς την παραλία – Επείγον αίτημα για μέτρα ασφαλείας

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η σκάλα που οδηγεί στην...

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

RPN.GR