spot_img
11 C
Rafina
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Ακρίβεια: “Φωτιά” οι τιμές στο σούπερ μάρκετ – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα

 

 

 

Νέα κούρσα ανόδου για τον πληθωρισμό αναμένεται τους επόμενους μήνες καθώς δεν προβλέπεται να μπει φρένο στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

Σημειώνεται ότι οι νέες ανατιμήσεις θα προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας, η οποία από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.900 προϊόντα, σε ποσοστό που φτάνει, για το ελαιόλαδο, ακόμη και το 45%.

Ειδικότερα, οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει φωτιά και οι πληθωριστικές πιέσεις φουντώνουν και πάλι παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου να «φρενάρει» τις ανατιμήσεις, κατά το δυνατόν.

ΑΚΡΙΒΕΙΑΑΑΑΑΑΑO δείκτης του πληθωρισμού στα τρόφιμα «έτρεξε» τον Οκτώβριο με ρυθμό 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο, με μεγάλες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε:

  • ελαιόλαδο 26%,
  • φρούτα 20,5%
  • λαχανικά 12,3%,
  • κρέατα 8,3%,
  • γαλακτοκομικά και αυγά 7%,
  • αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 14,3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο οι τιμές στο ελαιόλαδο «ανέβηκαν» 14,1% και στα νωπά φρούτα κατά 8%.

Φρούτα – λαχανικά

Μεγάλες αυξήσεις όμως, που αγγίζουν ακόμα και το 166% σε διάστημα μόλις ενός μήνα, καταγράφονται και στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τα αγγούρια (2 τεμάχια) πωλούνταν στη χονδρική στις 9 Οκτωβρίου στα 0,30 ευρώ και ένα μήνα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, η τιμή τους έχει φτάσει στα 0,80 ευρώ. Κατά 25% ακριβότερα διατίθενται στη χονδρική και τα φρέσκα κρεμμύδια, καθώς από τα 1,2 ευρώ στις 9 Οκτωβρίου ανήλθαν στα 1,5 ευρώ ένα μήνα μετά. Αυξημένες κατά 6% είναι και οι τιμές στις πατάτες Κύπρου και στις κόκκινες μακριές πιπεριές.

Στα φρούτα, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 20,5%, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα μήλα. Η χονδρική τιμή των μήλων ποικιλίας Γκράνι Σμιθ από το 1 ευρώ το κιλό πριν από έναν μήνα, πλέον διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ (+20%), ενώ κατά 9% ακριβότερα πωλούνται και οι άλλες ποικιλίες, Γκόλντεν Ντελίσιους και Στάρκιν Ντελίσιους. Και τα δαμάσκηνα (βανίλιες) όμως μέσα σε έναν μήνα ανήλθαν από τα 1,2 ευρώ στα 1,4 ευρώ το κιλό.

Μεγάλες αυξήσεις, σε ετήσια ωστόσο βάση, εμφανίζουν τα πορτοκάλια, η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με τη χονδρική τιμή των Βαλέντσια να έχει εκτοξευτεί στα 1,70 από 0,70 ευρώ πέρυσι (+142,8%).

Στο ράφι

Οι ανατιμήσεις αυτές βέβαια έχουν περάσει και στα ράφια, καθώς οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι δεν μπορούν να τις απορροφήσουν στο σύνολό τους.

Αν και στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψουν την πορεία των τιμών στο ράφι, εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να αποκλιμακωθούν το προσεχές διάστημα. «Το γεγονός ότι έχουμε ανατιμήσεις σε πιο πολλές κατηγορίες τροφίμων δείχνουν ότι μάλλον έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα», δηλώνουν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.».

ΧΟΝΔΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Προϊόν Τιμή σε € (9/10/2023) Τιμή σε €(9/11/2023) Μεταβολή (%)
Αγγούρια (ζευγάρι) 0,3 0,8 +166
Κρεμμυδάκια φρέσκα 1,2 1,5 +25
Πατάτες Κύπρου 0,85 0,90 +5,8
Πιπεριές κόκκινες μακριές 1,50 1,60 +6,6
Μήλα Γκράνι Σμιθ 1 1,20 +20
Μήλα Γκόλντεν Ντελίσιους 1,10 1,20 +9
Μήλα Στάρκιν Ντελίσιους 1,10 1,20 +9
Δαμάσκηνα βανίλιες 1,2 1,4 +16,6

Αυτή την εβδομάδα

Μεθυσμένος οδήγησε ο Διαμαντής Καραναστάσης – πρόστιμο 350€ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα – rpn

H Τροχαία Αθηνών σταμάτησε τον πρώην βουλευτή Διαμαντή Καραναστάση...

Γκάλοπ αντιδημάρχων στον Δήμο Ραφήνας–Πικερμίου: Αποτύπωση λειτουργίας και προσδοκιών

Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα POLIS των αναλυτικών αποτελεσμάτων...

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες – Οι αγρότες στους δρόμους – Επεισόδια, φωτιές και δακρυγόνα

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στις...

Υψώθηκε η ελληνική σημαία στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» – Ξεκινά μία νέα εποχή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό

Σε πανηγυρικό κλίμα παραδόθηκε την Πέμπτη στο Πολεμικό Ναυτικό...

ΝΕΑ

Γκάλοπ αντιδημάρχων στον Δήμο Ραφήνας–Πικερμίου: Αποτύπωση λειτουργίας και προσδοκιών

Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα POLIS των αναλυτικών αποτελεσμάτων...

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες – Οι αγρότες στους δρόμους – Επεισόδια, φωτιές και δακρυγόνα

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στις...

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου από το RPN.GR

Παρακολουθήστε την διά ζώσης δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Μάτι Ραφήνα: Aπαλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα πυρόπληκτων – rpn

Παρεμβάσεις στο θέμα της πληρωμής ενοικίων και της καταβολής...

RPN.GR