spot_img
18.3 C
Rafina
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Ανακαλύπτοντας τους Σαρακατσάνους μέσα από τη Μουσειοβαλίτσα του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας – rpn

 

 

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση της «Μουσειοβαλίτσας» του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας (Λ.Ε.Ρ.), με θέμα τη ζωή και την παράδοση των Σαρακατσάνων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, φωτίζοντας πτυχές ενός αυθεντικού ελληνικού πολιτισμού που διατηρεί ζωντανές τις ρίζες του.

Η Πρόεδρος του Λ.Ε.Ρ., Εύη Γκατσοπούλου, και η Έφορος Λαογραφίας, Ασπασία Μπούρχα, παρουσίασαν με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο τον κόσμο των Σαρακατσάνων – ενός νομαδικού πληθυσμού με βαθύ σεβασμό στις παραδόσεις, στη φύση και στις ιεραρχίες της κοινότητας.


Μια μουσειοσκευή γεμάτη μνήμες και βιώματα

Η “μουσειοβαλίτσα” περιλάμβανε κειμήλια, ζωγραφικούς πίνακες, φωτογραφίες, παραδοσιακά αντικείμενα, παιχνίδια και δράσεις, που έδωσαν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στον κόσμο των Σαρακατσάνων. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής, τις καθημερινές ασχολίες, τα ήθη και τα έθιμα, το αξιακό σύστημα και τη νομαδική οργάνωση της ζωής τους.

Η εκπαιδευτική προσέγγιση της μουσειοσκευής αποσκοπεί όχι μόνο στην εκμάθηση, αλλά και στην εμπλοκή του κοινού με τον πολιτισμό αυτόν, προσφέροντας μια ζωντανή και συγκινητική εμπειρία.


Μια πολιτιστική γιορτή με ευρεία συμμετοχή

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν γευστικό φόρο τιμής στην παράδοση, καθώς προσφέρθηκε σαρακατσάνικη πίτα, φτιαγμένη με μεράκι, όπως την κληρονόμησαν οι παλιότερες γενιές.

Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Μπατάλης, Κ. Μακρή, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Παπαδοπούλου, η πρώην Πρόεδρος του ΛΕΡ, Χριστίνα Παναγιώτου, ο τοπικός σύμβουλος Π.Ζέρβας καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών, Γιάννης Πανταζής. Πλήθος φίλων, μελών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας κατέκλυσαν τον χώρο, αποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.


Διάδοση και διαφύλαξη πολιτιστικής ταυτότητας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Ραφήνας, μέσα από δράσεις όπως η μουσειοβαλίτσα, αναδεικνύει τη σημασία της λαογραφίας στην εκπαίδευση και στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Οι Σαρακατσάνοι, με την ξεχωριστή τους ταυτότητα και τον τρόπο ζωής τους, γίνονται πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο άνθρωπο και γέφυρα σύνδεσης με το παρελθόν.

Η επιτυχία της εκδήλωσης επιβεβαιώνει πως η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι απλώς υλικό παρελθόν, αλλά ζωντανή παρουσία που συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον.

Αυτή την εβδομάδα

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

ΝΕΑ

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

RPN.GR