ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
Τη Δευτέρα 24 Απριλίου μπήκαν οι μπουλντόζες της INTRAKAT στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής που μπαζώνεται και επί πολλά χρόνια κακοποιείται, αυτή τη φορά δέχεται καίριο χτύπημα. Ο Δήμος Ραφήνας–Πικερμίου και η κυβέρνηση προχωρούν στην τσιμεντοποίησή της κοίτης του, καταστρέφοντας έτσι το ποτάμι και τον βιότοπο-υγρότοπό του και δίνουν προς εκμετάλλευση τους χώρους γύρω του. Το έργο ένα μικρό κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου, που συνεχώς τροποποιείται, για τη μετατροπή του λιμανιού σε μεγάλο εμπορικό γεγονός που θα ριζικά την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η τσιμεντοποίηση του ρέματος είναι ένα έργο του υπουργείου υποδομών, μέρος του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για την Αττική με προϋπολογισμό 101 εκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που συνεπάγεται την εκμετάλλευση, μεταξύ άλλων και της περιοχής του ρέματος ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές για να στηρίξουν το παραπάνω εγχείρημα με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρακτικά σημαίνει ότι η πρόσβαση στο μέρος δεν θα είναι δωρεάν και ελεύθερη αλλά θα πρέπει να πληρώσει κάποιος τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν στην περιοχή.
Το «αντιπλημμυρικό» έργο, όπως το χαρακτηρίζουν, θα είναι μια μόνιμη απειλή. Το βλέπουμε σε όλη την Αττική, που έχουν σκεπάσει τα ποτάμια της. Μπορεί να μην ξεχειλίζει το νερό απ’ την κοίτη τους αλλά με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν οι δρόμοι, καταστρέφονται σπίτια και μαγαζιά και πνίγονται οι άνθρωποι. Η τραγωδία στη Μάντρα ή η καταστροφή στην Αγ. Πελαγία δείχνουν τι σημαίνουν τα μπαζώματα και η τσιμεντοποίηση ρεμάτων και ποταμών.
Τα ποτάμια είναι φυσικές αντιπλημμυρικές κατασκευές. Τα έφτιαξε η φύση για να διοχετεύει τον νερό που περισσεύει όταν βρέχει. Οι άνθρωποι χαίρονται την ομορφιά τους κι εκμεταλλεύονται το νερό που είναι πηγή ζωής. Όμως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υπολογίζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Καταστρέφει δάση, μπαζώνει ρέματα, μολύνει αέρα και γη για να αυξήσει τα κέρδη του. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής θα τις πληρώσει όπως πάντα ο λαός. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την πλημμύρα στη Μάνδρα, τη φονική φωτιά στο Μάτι, τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο αλλά και για τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι βαμμένη με αίμα.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου και της κυβέρνησης, με τη συνδρομή των Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης, παρουσιάζουν το καταστροφικό τους έργο με το μανδύα του «έργου για ανάπλαση, ανάπτυξη, αναβάθμιση» και προσπαθούν να συκοφαντήσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων. Τις λοιδορούν ως υποκινούμενες και εμμονικές, γιατί τάχα αντιδρούν σε «αναπτυξιακά έργα». Οι κάτοικοι δεν έχουν κανένα λόγο να νιώθουν αμηχανία μπροστά σε παρόμοια επιχειρήματα, που δεν είναι παρά φύλλο συκής για να αποκρυβούν τα πραγματικά σχέδια εκείνων που κερδίζουν καταστρέφοντας τη Γη και τους ανθρώπους της.
Η προσφυγή στα δικαστήρια και οι εποικοδομητικοί διάλογοι δεν θα φέρουν λύση. Για να αποτρέψουμε την μετατροπή της Ραφήνας που ξέρουμε σε ανάμνηση, για να μην γίνει η Ραφήνα μια νέα Μάνδρα, μια νέα τερατούπολη, απαιτούνται συντονισμένοι αγώνες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Να αγωνιστούμε για να ζήσουμε, χωρίς να φοβόμαστε μήπως ή καούμε.
Με οργάνωση αντίσταση θα αποτρέψουμε τα σχέδιά τους.
Η Μάνδρα και το Μάτι δεν θα ξεχαστεί, το Ρέμα της Ραφήνας δεν θα τσιμεντωθεί.
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ (μ-λ) της περιοχής:
ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αλεξάνδρου
ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ του Ιωσήφ
ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Μιχαήλ