Σε συνέχεια των μετρήσεων της Παρασκευής 5/7/2019, ο σύλλογος ΝΗΡΕΑΣ συνέχισε, σε συνεργασία με το πιστοποιημένο εργαστήριο CHEM-MAR, τις μετρήσεις ποιότητας του θαλασσινού νερού στην παραλία Μαρίκες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός προφίλ της ποιότητας του νερού κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και σε χαρακτηριστικά σημεία της παραλίας. Ενώ την Παρασκευή 5/7 οι μετρήσεις είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί μιας ημέρας με μέτρια προσέλευση λουομένων, οι μετρήσεις, τις οποίες δημοσιεύουμε σήμερα, έγιναν στις 17.30 το απόγευμα της Κυριακής 8/9, ημέρας με αρκετά σημαντική παρουσία λουομένων.
Οι μετρήσεις έγιναν και πάλι ακριβώς στα 3 (ίδια) σημεία που φαίνονται στο χάρτη της ανάρτησης:
– Σημείο 1: στη βόρεια πλευρά της παραλίας, κοντά στην οικία Μαρίκες,
– Σημείο 2: προς τη μέση της παραλίας, νότια του πάρκινγκ της οδού Αμφιτρίτης
– Σημείο 3: στη νότια πλευρά της παραλίας, στο ύψος του πάρκινγκ της οδού Ναυσικάς.
Τα μικροβιολογικά αποτελέσματα φαίνονται συνοπτικά στον πίνακα της ανάρτησης, σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια για την καταλληλότητα των κολυμβητικών υδάτων (ΚΥΑ Η.Π. 8600/416/Ε103/2009), αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Ιουλίου. Στα σημεία 1 και 3 η συγκέντρωση κολοβακτηριδίων αντιστοιχεί σε επαρκή ποιότητα κολυμβητικού νερού, ενώ μόνο στο σημείο 2 αντιστοιχεί πλέον σε εξαιρετική ποιότητα. Ιδιαίτερα στο σημείο 1, τα κολοβακτηρίδια αυξήθηκαν από τα 220 cfu / 100 ml (Ιούλιος) σε 380 cfu / 100 ml (Σεπτέμβριος), πλησιάζοντας το όριο της επαρκούς ποιότητας (500 cfu / 100 ml). Η συγκέντρωση των εντερόκοκκων παραμένει χαμηλή και στα 3 σημεία λήψης δειγμάτων. Είναι σαφές ότι και στα 3 δείγματα, η συγκέντρωση κολοβακτηριδίων είναι σημαντικά αυξημένη στις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιουλίου. Ενώ τον Ιούλιο και στα 3 σημεία διαπιστώθηκε εξαιρετική ποιότητα, πλέον αυτή παρατηρείται μόνο στο μέσο της παραλίας. ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ – ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΟΜΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ, κάτι αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάθε περιόδου.
Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε αν η επιδείνωση οφείλεται στην αυξημένη παρουσία λουομένων ή στη μεγαλύτερη παραγωγή λυμάτων κατά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου και την ανεξέλεγκτη διάθεση τους στη θάλασσα λόγω διαπερατών βόθρων ή ακόμα και σκόπιμης υπερχείλισης – διάθεσης τους προς τη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος χειροτερεύει τους ποιοτικούς δείκτες του νερού.
Οι επόμενες μετρήσεις μας θα αφορούν την ποιότητα του νερού κατά τη φθινοπωρινή περίοδο και μετά από σημαντικά επεισόδια βροχής. Στόχος μας είναι κυρίως, να διερευνηθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων, λόγω μεταφοράς τους από τα όμβρια ύδατα της λεκάνης του ρέματος Ραφήνας ή της λεκάνης του Ποδονίφτη που εκτρέπεται προς Ραφήνα μέσω των έργων της Αττικής Οδού.
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΡΕΑΣ