spot_img
15.6 C
Rafina
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
spot_img

Ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσω επένδυσης σε νέες εξοχικές κατοικίες

 

 

 

Σε τομέα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται η αγορά εξοχικής κατοικίας. Σε μια περίοδο, που οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας, ξένοι επιχειρηματίες κι επενδυτές προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις ανάπτυξης νέων εξοχικών κατοικιών σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια, αναφέρει η Elxis – At Home in Greece (https://elxis.com/).

“Τους τελευταίους 18 μήνες, παρατηρούμε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από πελάτες μας από το εξωτερικό, όσο και από τρίτους ενδιαφερόμενους που μας προσεγγίζουν κι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν οι ίδιοι με την ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών. Πρόκειται για ακόμα μια απόδειξη ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας”, σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis – At Home in Greece. Η εταιρεία, που εδρεύει στην Ολλανδία ειδικεύεται στην προώθηση ελληνικών εξοχικών κατοικιών σε ξένους αγοραστές.

Αυτές οι άμεσες ξένες επενδύσεις και μάλιστα για την ανάπτυξη κατοικιών και όχι απλώς για την αγορά ακινήτων, δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία, καθώς κινητοποιούν κεφάλαια στο σύνολο της “αλυσίδας” της οικοδομής, από τα υλικά μέχρι το προσωπικό, ενισχύοντας και τα δημόσια έσοδα. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα θετική, σε μια περίοδο, που αναμένεται πτώση των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, λόγω της αυστηροποίησης του πλαισίου για την “Χρυσή Βίζα”, αλλά και των περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι εισροές από το εξωτερικό σημείωσαν πτώση κατά 31,4% σε 356,8 εκατ. ευρώ, από 520 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Συνολικά, το 2024, είχε καταγραφεί ρεκόρ ξένων επενδύσεων, καθώς είχαν εισρεύσει 2,75 δις ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Elxis, όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές επιλέγουν να προχωρήσουν σε κατασκευές νέων συγκροτημάτων εξοχικών κατοικιών. Πρόκειται κυρίως για ιδιώτες, ή ακόμα κι εταιρείες από την Δυτική Ευρώπη, όπως την Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο, στην Κρήτη, μία γερμανική εταιρεία ανεγείρει 65 διαμερίσματα κοντά στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Ολλανδός επιχειρηματίας με ιδιόκτητη τεχνική εταιρεία, κατασκευάζει 28 υπερπολυτελή διαμερίσματα στην Βασιλική της Λευκάδας, πλήρως επιπλωμένα, ενώ θα προχωρήσει και στην διαχείρισή τους για λογαριασμό των αγοραστών (π.χ. εκμίσθωση, συντήρηση και καθαρισμός), ενώ Βέλγος επενδυτής κατασκευάζει στην Ρόδο 14 μονοκατοικίες με πισίνα.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Ομιλία για την επανάσταση του 1821 με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εν μέσω πολεμικής περιόδου οι άγνωστες αλήθειες για την...

Ο Μπραντ Πιτ στη Νέα Μάκρη: Γυρίσματα στον Ναυτικό Όμιλο και στο ιστορικό ξενοδοχείο Nireus

Κινηματογραφικό «αέρα» Χόλυγουντ έχει φέρει στη Νέα Μάκρη η...

Ανανέωση με balayage στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι

Το balayage παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες τεχνικές...

Τριγλία Ραφήνας – Κρυονέρι: Όλοι στο γήπεδο την Κυριακή

Σημαντικό παιχνίδι δίνει η Τριγλία Ραφήνας την Κυριακή 15...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Ομιλία για την επανάσταση του 1821 με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εν μέσω πολεμικής περιόδου οι άγνωστες αλήθειες για την...

Ανανέωση με balayage στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι

Το balayage παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες τεχνικές...

Τριγλία Ραφήνας – Κρυονέρι: Όλοι στο γήπεδο την Κυριακή

Σημαντικό παιχνίδι δίνει η Τριγλία Ραφήνας την Κυριακή 15...

Τα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 13/3

Αναλυτικά τα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 13/3 Αγαπητέ μου Κριέ, η...

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση στον 20χρονο στην Καλαμαριά

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση στον 20χρονο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης εξασφάλισε το ΕΡΤnews. Στα...

RPN.GR