spot_img
4.8 C
Rafina
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Ανδρέας Βασιλόπουλος: Μια θετική στροφή στον Δήμο μας

 

 

 

Η διαφάνεια στη διαχείριση και διάθεση των οικονομικών πόρων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της χρηστής διοίκησης και βασική προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημοτική αρχή. Δυστυχώς, στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της διοίκησης. Οι απευθείας αναθέσεις χωρίς τεκμηρίωση, σχεδιασμό ή προγραμματισμό στερούν από την πόλη την ποιότητα ζωής που δικαιούνται οι δημότες. Και μάλιστα σε μία περίοδο όπου τα οικονομικά έχουν ήδη περιέλθει σε κρίσιμη κατάσταση, με αδυναμία πληρωμής ακόμα και των άμεσων υποχρεώσεων όπως είναι η οφειλή των 2.3 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ, η επιστροφή των χρημάτων ύδρευσης στους πυρόπληκτους, οι σχεδόν μηδενικές δαπάνες για τον πολιτισμό και οι πραγματικά μηδενικές δαπάνες για αναπτυξιακά έργα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, φαίνεται να σημειώνεται ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπό την πίεση των υπαλλήλων και της αντιπολίτευσης –η οποία πλέον διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο– η διοίκηση Τσεβά αναγκάστηκε να αποδεχθεί έναν αντικειμενικό και διαφανή τρόπο προσδιορισμού των επιχορηγήσεων στα αθλητικά σωματεία. Τέλος λοιπόν στις «κρυφές διαπραγματεύσεις» πίσω από κλειστές πόρτες του γραφείου Δημάρχου, τέλος στις προσωπικές συμφωνίες που διαμόρφωναν το ποιος θα πάρει τι. Τουλάχιστον για τις επιχορηγήσεις αυτού το είδους.

Προσωπικά, εδώ και δέκα χρόνια προτείνω αυτή τη διαδικασία, και χαιρετίζω δημόσια την πρωτοβουλία του Βασίλη Σπαντούρου και την πολιτική απόφαση του αντιδημάρχου Μάριου Διαγγελάκη να αφαιρέσουν από τη Δήμαρχο το δικαίωμα της αυθαιρεσίας. Πρόκειται για μια κίνηση που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρξει αλλαγή.

Το επόμενο βήμα είναι αυτονόητο: να εφαρμοστεί η ίδια αντικειμενική διαδικασία και στις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών συλλόγων, με βάση τον ίδιο Νόμο. Η απάντηση της Δημάρχου «βοηθάμε σε είδος» δεν αποτελεί λύση αλλά διαιώνιση μιας αδιαφανούς πρακτικής, άσε που ορισμένοι σύλλογοι θα προτιμούσαν μία οικονομική ενίσχυση από μία… εξέδρα.

Η σημερινή εξέλιξη είναι μια νότα αισιοδοξίας. Αν, όπως επανειλημμένα έχω προτείνει σε όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης, υπερβούμε τις προσωπικές φιλοδοξίες και υπάρξει ειλικρινής συνεργασία, μπορούμε να χαράξουμε μια ενιαία, αναπτυξιακή πολιτική. Ο Δήμος μπορεί να ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά του και να οδηγηθεί το 2028 σε μια νέα διοίκηση ευρείας αποδοχής και αποδεδειγμένης ικανότητας.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου

Υπ. Δήμαρχος – Δύναμη Ανάπτυξης

Εφημερίδα Polis

Αυτή την εβδομάδα

Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας: Κοπή βασιλόπιτας με ρυθμούς, μνήμες και ρομαντισμό – rpn

Σε μια ατμόσφαιρα γιορτινή, λαμπερή και βαθιά νοσταλγική πραγματοποιήθηκε...

Η ηθοποιός Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πστέρα της, που ”έφυγε” την ημέρα της γιορτής της – rpn

Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πστέρα της με συγκινητικά...

Μεγάλη προσέλευση στην εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Γυναικών Μαραθώνα -rpn

Σήμερα 18 Ιανουαρίου 2026 η τακτική εθελοντική αιμοδοσία του...

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 12,8 εκατ. ευρώ – rpn

Oλοκληρώθηκε η κλήρωση του Τζόκερ (18/1) που μοίραζε πάνω...

ΝΕΑ

Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας: Κοπή βασιλόπιτας με ρυθμούς, μνήμες και ρομαντισμό – rpn

Σε μια ατμόσφαιρα γιορτινή, λαμπερή και βαθιά νοσταλγική πραγματοποιήθηκε...

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 12,8 εκατ. ευρώ – rpn

Oλοκληρώθηκε η κλήρωση του Τζόκερ (18/1) που μοίραζε πάνω...

Καιρός: Έρχεται δύσκολο τετραήμερο – Τι προβλέπουν τρεις μετεωρολόγοι – rpn

Ένα απαιτητικό τετραήμερο με έντονα χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά βρίσκεται προ...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 19, 20 και 23 Ιανουαρίου στον Κηφισό – rpn

Σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή στον Κηφισό τη Δευτέρα...

RPN.GR