spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Άνδρος: Γιατί βγαίνουν τα ψάρια στη στεριά – Η εξήγηση καθηγητή

 

 

Σειρά περιστατικών κατά τα οποία ψάρια βγαίνουν στη στεριά καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τελευταία αυτά σε Άνδρο και Κουφονήσια.

Πριν λίγες ημέρες αντίστοιχο συμβάν καταγράφηκε στην Εύβοια. Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό

Μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ, ο κ. Κουτσούμπας τονίζει ότι δεν πρόκειται για σπάνια φαινόμενο, αλλά αντίθετα συμβαίνει σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε περίπου τρία με τέσσερα περιστατικά που συνέβησαν παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου και πάλι σαρδέλες βγήκαν στη στεριά.

«Η πιο πιθανή εξήγηση που δίνουμε είναι ότι κάποιος μεγάλος θηρευτής, κάποιο μεγάλο ψάρι, κάποιο θαλάσσιο θηλαστικό κυνηγάει τα ψάρια και αυτά χωρίζονται σε μικρότερα κοπάδια και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον θηρευτή, χάνουν τον προσανατολισμό τους και έτσι βλέπουμε κάποια από αυτά να πετιούνται και έξω στην ξηρά», εξηγεί ο Δρόσος Κουτσούμπας.

«Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, σε άλλες περιπτώσεις που δίνονται κατά καιρούς στο γιατί τα ψάρια “βγαίνουν στον αφρό”, όχι όμως στην ξηρά. Είναι όταν έχουμε ανοξικές συνθήκες, όπως μια “στενούρα”, δηλαδή ένα μέρος που είναι κλειστό και δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία των θαλάσσιων ρευμάτων που πολλές φορές οδηγεί σε ανοξικές συνθήκες οπότε τα ψάρια, ως αερόβιοι οργανισμοί, ασφυκτιούν και βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Εδώ όμως δεν έχουμε κάτι τέτοιο», επισημαίνει ο καθηγητής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για αν το γεγονός αυτό σχετίζεται με άλλα φαινόμενα, όπως ο σεισμός στην Εύβοια, ο κ. Κουτσούμπας εμφανίζεται κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά. «Με τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο, το φαινόμενο αυτό εκτός από το ότι είναι πολύ σύνηθες, απαντάται και σε άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Στις περισσότερες των περιπτώσεων θηρευτές κυνηγούν κοπάδια, αλλά υπάρχουν και άλλες, όπως με τα θηλυκά θράψαλα, τα οποία μετά τη γέννα στο τέλος του καλοκαιριού πολλές φορές εξοκείλουν.

Στη συγκεκριμένες περιπτώσεις με τα ψάρια όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ενώ ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας προτρέπει τους πολίτες να μην ανησυχούν

Πηγή: reader.gr

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR