Ανοίγουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο;

364

 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, το lockdown θα πάρει παράταση. Πιθανότατα, δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, εσχάτως η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει το ρίσκο της οριστικοποίησης της ημερομηνίας άρσης του lockdown. Και αυτό, πιθανότατα για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί υπάρχει μία μικρή βελτίωση των ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία ωστόσο παραμένουν πολύ μακριά από τα νούμερα που είχε θέσει ως προϋπόθεση η πολιτεία για τη λήξη της καραντίνας. Και δεύτερον, διότι επιχειρεί να διαχειριστεί και την ψυχολογία πολιτών και επαγγελματιών που περιμένουν να πάρουν μία ανάσα την περίοδο των εορτών.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον, αυτό διαρρέεται από την κυβέρνηση. Γιατί οι λοιμωξιολόγοι το θεωρούν ρίσκο, οπότε ούτε αυτό πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό είναι να ανοίξουν στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις που πουλούν εποχικά προϊόντα, αν και αυτό το θεωρούν πρόωρο οι ειδικοί, οπότε πιθανότατα, το λιανεμπόριο θα ανοίξει στο σύνολό του στις 14 Δεκεμβρίου και με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

Μεγάλο «βραχυκύκλωμα» παρατηρείται στο ζήτημα της εστίασης, που εξελίσσεται σε μεγάλη σπαζοκεφαλιά. Αν ανοίξει, τότε η πιθανότητα νέας υπερμετάδοσης του ιού, είναι υπαρκτή. Αν δεν ανοίξει, τότε οι συγκεντρώσεις στα σπίτια θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Το δεύτερο μεγάλο «βραχυκύκλωμα» καταγράφεται στο ιατρικό προσωπικό των δημοσίων υπαλλήλων. Ένας σημαντικός αριθμός γιατρών είτε έχουν νοσήσει είτε βρίσκονται σε καραντίνα και οι ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό αρχίζουν και γίνονται οξείες.

Η παράκληση της κυβέρνησης για ενσωμάτωση ιδιωτών ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχει βρει μικρή ανταπόκριση, με αποτέλεσμα, κάθε μέρα που περνάει, να γίνεται και πιο πιθανή η επίταξη και ιδιωτών γιατρών, εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη συμπρωτεύουσα εκδήλωσαν ενδιαφέρον παραπάνω από 200 ιατροί, ωστόσο, ήταν πολύ λίγοι εκείνοι που τελικά υπέγραψαν σύμβαση για απασχόλησή τους σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ.