spot_img
16.8 C
Rafina
Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2026
spot_img

Αράκ: Ο δρόμος του Ιράν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων – RPN

 

 

 

Το πυρηνικό συγκρότημα του Αράκ, γνωστό και ως IR-40, αποτελεί έναν κρίσιμο «τρίτο δρόμο» για το Ιράν στην προσπάθειά του να παρασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Ναντανζ, ο Αράκ παράγει πλουτώνιο ως υποπροϊόν μέσω του βαρέος ύδατος αντιδραστήρα του, που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Εκτιμάται ότι ο αντιδραστήρας αυτός μπορεί να παράγει 8-10 κιλά πλουτωνίου ετησίως, ποσότητα αρκετή για την κατασκευή 1-2 πυρηνικών βομβών.

Πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στόχευσαν το συγκρότημα του Αράκ, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη βρισκόταν πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικού όπλου και ότι τα χτυπήματα ήταν απαραίτητα για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το Ιράν δεν έχει ενεργό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού όπλου και ότι, αν αποφάσιζε να προχωρήσει, θα χρειαζόταν ακόμα και τρία χρόνια για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου και του συστήματος μεταφοράς του.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει προειδοποιήσει για τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν έως και εννέα πυρηνικές βόμβες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ιδιαίτερα ανησυχητική». Παρά τις αντιφάσεις στις εκτιμήσεις, το πυρηνικό συγκρότημα του Αράκ παραμένει κεντρικό στοιχείο στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την πιθανή εξάπλωση πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα Πικέρμι: Εννιάωρη διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 13/3 σε Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Νταού

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή 13/3 σε...

Δωρεά ειδών ρουχισμού από τον Σύλλογο Ντραφιωτών «ΕΡΙΚΕΙΑ» στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

Μια ακόμη πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς πραγματοποίησε και...

Ισχυρός σεισμός τώρα κοντά στην Καρδίτσα

Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις...

Ραφήνα: Στήριξη εργαζομένων σε δημοτικό αστυνομικό μετά από καταγγελία πολίτη

Στο επίκεντρο βρέθηκε περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε στις...

Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη δράση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και κυρίως γυναικών πραγματοποιήθηκε την...

ΝΕΑ

Δωρεά ειδών ρουχισμού από τον Σύλλογο Ντραφιωτών «ΕΡΙΚΕΙΑ» στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

Μια ακόμη πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς πραγματοποίησε και...

Ισχυρός σεισμός τώρα κοντά στην Καρδίτσα

Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις...

Ραφήνα: Στήριξη εργαζομένων σε δημοτικό αστυνομικό μετά από καταγγελία πολίτη

Στο επίκεντρο βρέθηκε περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε στις...

Η Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά στην ημερίδα «Μαθητές σε δράση για το κλίμα»

Με επίκεντρο τη σημασία της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια οικολογικής...

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη για την Αθλητική Ένωση Πικερμίου!

Με πάθος, συγκέντρωση και ομαδικό πνεύμα, η ομάδα μας...

RPN.GR