Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

407

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εξέπεμψε σαφές μήνυμα αποφασιστικότητος τονίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της δεν θα επιτρέψουν παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Από την ακριτική Κάρπαθο, όπου βρέθηκε σήμερα για την τελετή Μνήμης για την 14 η επέτειο απώλειας του Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη από την δολοφονική ενέργεια Τούρκου πιλότου στη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαιτίσεως των εξ ανατολών εισβολέων από ένα «ζευγάρι» μαχητικών F-16 της 343 Μοίρας της 115 Πτέρυγος Μάχης, στις 23 Μαΐου 2006.

Στο ίδιο μέρος, και στην ίδια τελετή ο προλαλήσας υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανταχού παρούσες εξασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας».

Εκτός από τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ, στην τελετή Μνήμης παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, οι βουλευτές Δωδεκανήσων της ΝΔ Ιωάννης Παππάς και Βασίλειος Υψηλάντης, η Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, ο αδερφός του εκλιπόντος Φίλιππος Ηλιάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Λυριστή, αντιπροσωπείες της 115 ΠΜ και της 343 Μοίρας και άλλοι.

«Οι κάτοικοι ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, όπως εσείς εδώ στην Κάρπαθο…να γνωρίζετε -και γνωρίζετε από πρώτο χέρι- ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανταχού παρούσες, εξασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας, ενώ παράλληλα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να καλύψουν βασικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών σε καιρό ειρήνης», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας:

«Αυτή η συχνή και ανιδιοτελής παρουσία δημιουργεί ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης μεταξύ των ακριτών και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμμετοχή των κατοίκων της Καρπάθου, η δική σας συμμετοχή σήμερα προς τιμή του Σμηναγού Ηλιάκη, αλλά και η φιλοξενία του μνημείου αυτού, αποτελούν απτή και απόλυτη απόδειξη της ιδιαίτερης αυτής σχέσης καθώς και της αναγνώρισης της προσφοράς των Ένοπλών Δυνάμεων. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε, απευθυνόμενος σε εσάς, να εκφράσω τη βαθύτατή μου ευγνωμοσύνη».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σας διαβεβαιώνω, όχι μόνον εσάς εδώ – στο ακριτικό νησί της Καρπάθου – αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν εγγυήτριες της ανεξαρτησίας μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, με το προσωπικό τους έτοιμο να βαδίσει στην οδό της τιμής και του χρέους, με σκοπό τη συντριβή του επιβουλέα που θα κάνει το μοιραίο λάθος να τις υποτιμήσει». Και πρόσθεσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στον ήρωα μας, έχοντας κατά νου ότι «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται», και ότι αποτελεί για όλους εμάς τους υπηρετούντες στις Ένοπλές Δυνάμεις, φωτεινό παράδειγμα».

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί στο λιμάνι του νησιού, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «ζεύγος» μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block.52+ της 343 Μοίρας «Αστέρι» της 115 Πτέρυγας Μάχης, πετούσε σε χαμηλό ύψος, ως ελάχιστο φόρο Τιμής στη μνήμη του Ήρωος Σμηναγού (Ι) – νυν Αντιπτεράρχου (Ι) – Κώστα Ηλιάκη.