Το τελευταίο «αντίο» λένε αυτή την ώρα συγγενείς, φίλοι, πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, αλλά και του επιχειρείν στον Αντώνη Λιβάνη που άφησε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 94 ετών την τελευταία του πνοή.
Σε κλίμα βαθιά συγκίνησης ψάλλεται αυτή την ώρα η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Μάλιστα με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο δήμος παραχωρεί τάφο τιμής ένεκεν στο Α’ Νεκροταφείο για την ταφή του Αντώνη Λιβάνη.
«Ο εκλιπών επί πολλές δεκαετίες διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας, ίδρυσε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, ενώ έφηβος ακόμη καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Γερμανούς κατακτητές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου.
Πολλά είναι και τα στεφάνια που βρίσκονται έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών.
Στεφάνι έχει στείλει ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Γιάννης και η Αναστασία Πεπονή, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η ΠΑΕ ΑΕΚ, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Λιβάνη και πολλοί άλλοι.
Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στη μνήμη του Αντώνη Λιβάνη.
Αριθμός λογαριασμού: Τράπεζα Πειραιώς IBAN No.: GR95 0172 0170 0050 1700 5517 191 (Δικαιούχος: Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ).
Ο Αντώνης Λιβάνης
Aν δεν είχε επιβιώσει από απανωτούς πολέμους και κυνηγητά, θα ήταν μάρτυρας της Αντίστασης, θύμα των Ναζί, ήρωας από αυτούς που στα Καλάβρυτα αναμετρήθηκαν ισότιμα με τους κατακτητές. Ίσως να κατέγραφε και έναν σύντομο αλλά ηρωικό βίο, καμία, δηλαδή, σχέση με τα μετέπειτα τεράστια γραφεία, τις ένδοξες πολιτικές καριέρες και τις ατελείωτες μεταλλάξεις της ίδιας της Ελλάδας που θα γνωρίσει από κοντά. Όλα αυτά αφορούν την προσωπικότητα του Αντώνη Λιβάνη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και όχι μόνο όσον αφορά την ηλικία του σχεδόν παρά μια πενταετία ολόκληρου αιώνα αλλά τις εμπειρίες που δεν χωρούν όχι μόνο σε μια εκατονταετηρίδα αλλά σε πολλές ζωές μαζί.
Γεννημένος στην Πελοπόννησο, από τα ένδοξα Καλάβρυτα, αλλά μεγαλωμένος αργότερα στην Αθήνα, ΑΕΚτζής και ελεύθερο πνεύμα ήταν πάντα συνδεδεμένος με το ΠΑΣΟΚ και τις εκδόσεις. Τα δυο αλληλένδετα και άμεσα συνυφασμένα στοιχεία σαν να μην μπορούσε η συνωμοτικά η θετική ενέργεια του Κοέλιο να αποχωριστεί τη μοίρα του αισιόδοξα πράσινου ήλιου. Από τότε που συνδέθηκε με τους πρώτους αγώνες του ΠΑΚ και αργότερα ΠΑΣΟΚ, με τα πρόσωπα που βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, από τότε που μαχόταν για τη δημοκρατία μαζί με τον Νικηφόρο Μανδηλαρά και τους άλλους πρωτεργάτες του νέου ελεύθερου καθεστώτος ο Αντώνης Λιβάνης δεν έπαψε να βιώνει πολλαπλές και διαφορετικού είδους διώξεις. Κυνηγήθηκε, άλλωστε, όχι μόνο ως πιτσιρικάς από τους Ναζί αλλά και από τους χουντικούς και όλους όσοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν το ορμητικό πνεύμα που οδήγησε στον σχηματισμό του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αντώνης Λιβάνης είναι ο πλέον έμπιστος άνθρωπος του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτός που ακούει και συμβουλεύεται και που θεωρεί ότι ποτέ δεν τον προσέγγισε βάσει ατζέντας.
Από το ΠΑΣΟΚ στις εκδόσεις
Γι’ αυτό και όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το 1981 τις εκλογές με τη συναίνεση και υποστήριξη του ευρύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που επιζητούσε την Αλλαγή, ο Αντώνης Λιβάνης γίνεται το νούμερο ένα πρόσωπο στο πλευρό του πανίσχυρου Ανδρέα, αμετακίνητος και σταθερός στις υποδείξεις του. Ξέρει τι θέλει ο αρχηγός και τι προτάσσουν με ακρίβεια οι άγραφοι σοσιαλιστικοί αγώνες. Με το καλημέρα στη νέα εξουσία που όντως άλλαξε άρδην τα κυβερνητικά δεδομένα επιβάλλοντας στην πράξη το σύνθημα “Αλλαγή” αναλαμβάνει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Δεδομένων των συνθηκών δεν μπορεί να συνεχίσει το όραμα του που λέγεται εκδόσεις και βιβλία με τα οποία θα ήθελε, αν δεν υπήρχε η πολιτική, να ασχοληθεί αποκλειστικά. Άλλωστε είναι από τη φουρνιά που έμαθε να τιμά τους αγώνες μαζί και τη γνώση. Μεταδίδει τις βασικές αρχές στα δυο του παιδιά που είναι τότε ακόμα φοιτητές και έτσι διαμορφώνεται ο κυρίαρχος και απόλυτος εκδοτικός οίκος Λιβάνης με έδρα το μεγάλο βιβλιοπωλείο στην καρδιά της Αθήνας, λίγο πιο κάτω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Τα παιδιά του Λιβάνη, χωρίς εξήγηση, ξέρουν και κάνουν τις σωστές επιλογές σε τίτλους που καθιστούν την επιχείρηση όχι μόνο το νούμερο ένα στην αγορά αλλά και κερδοφόρο: κάθε χρόνο εκδίδονται πάνω από 200κόσιοι τίτλοι που πουλάνε αμέτρητα αντίτυπα ενώ ο εκδοτικός οίκος επεκτείνεται επενδύοντας σε εγκαταστάσεις στο Βοτανικό. Στις δραστηριότητες προστίθεται το οφσετ ενώ το κεντρικό βιβλιοπωλείο συνιστά υπόδειγμα κτηρίου και εκδοτικού χώρου. Ο οίκος είχε ιδρυθεί αμέσως μετά την πτώση της Χούντας από τον ίδιο τον Αντώνη Λιβάνη ο οποίος φεύγοντας από την Πελοπόννησο και ξοδεύοντας πάνω από μια πενταετία στη φυλακή, αναγκάστηκε να αναζητήσει τρόπους για το προς το ζην-με τις περισσότερες δουλειές, ωστόσο, να απαιτούν, τουλάχιστον πριν τη μεταπολίτευση, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.
Ο περήφανος Πελοποννήσιος προτιμά να πουλήσει όλη του σχεδόν την περιουσία και να ιδρύσει μαζί με τον κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και τον Γιάννη Καψή τα Νέα σύνορα. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται, όπως είναι φυσικό, μετά τη μεταπολίτευση εκδίδοντας αριστερά, επαναστατικά βιβλία ενώ τη δεκαετία του 80 είναι από τους πρώτους που κάνουν γνωστή στην Ελλάδα την έννοια του Μπεστ Σέλλερ. Μας έμαθαν τον Κοέλιο και τον Ντα Μπράουν, τον Τσόμσκι αλλά και την Ναόμι Κλάιν που με το δόγμα του σοκ αλλάζει το σκηνικό της πολιτικής θεωρίας, σε επίπεδο ριζοσπαστισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ίσως αυτά και να κάνουν τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμπιστευτεί τις εκδόσεις Λιβάνη με κλειστά τα μάτια.