Σάλος έχει ξεσπάσει στα social media με την Ελληνίδα βιοεπιστήμονα, Ελένη Αντωνιάδου, η οποία έχει παρουσιαστεί από δημοσιεύματα στο παρελθόν ως συνεργάτης της NASA και εργάζεται ως ερευνήτρια στην αναγεννητική ιατρική, την τεχνολογία τεχνητών οργάνων και την διαστημική ιατρική.
Το όνομά της επανήλθε στο προσκήνιο πριν από μια εβδομάδα, όταν βραβεύτηκε στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος» από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την Ελληνίδα επιστήμονα που βραβεύτηκε ως γυναίκα της χρονιάς 2013 στην εκδήλωση FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο.
Η Ελένα Αντωνιάδου κρατώντας τον εαυτό της σε κούκλα Barbie
Είχε δε επιλεγεί από την Mattel ώστε να συμπεριληφθεί μεταξύ των γυναικών που διαπρέπουν στο επάγγελμά τους, που θα γίνουν κούκλες της Barbie. Υπήρξε μεταξύ των γυναικών που, σύμφωνα με την εταιρία, θα «εμπνεύσουν την επόμενη γενιά γυναικών!».
Γιατί το Facebook βοά για την Ελένη Αντωνιάδου
Οι δεκάδες αναρτήσεις στο Facebook και το Twitter ξεκίνησαν με αφορμή μια δημοσίευση του αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος ισχυρίζεται πως η κυρία Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτης της NASA. Αντ’ αυτού ισχυρίζεται πως η Ελληνίδα επιστήμονας έχει παρακολουθήσει απλώς ένα summer camp της NASA, όπως και ότι δεν έχει βραβευτεί ποτέ από την αμερικανική διαστημική εταιρία.
Όπως διαβάζουμε στο greekreporter.com η νεαρή επιστήμονας επιλέχτηκε το 2012 να φοιτήσει στην Ακαδημία Εξερεύνησης του Διαστήματος της NASA, αφότου αρίστευσε στις διδακτορικές της σπουδές στην βιοτεχνολογία στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο, το οποίο χρονολογείται από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρει πως επιθυμεί – στο μέλλον – να γίνει αστροναύτης και έτσι να εξερευνήσει τη ζωή στο διάσημα.
Η Ελένη Αντωνιάδου, επιστήμονας βιοαστροναυπηγικής
Η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου υπογράφει ως επιστήμονας της βιοαστροναυπηγικής (bioastronautics) στο twitter, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό του Facebook έχει αναρτήσει αρκετές φωτογραφίες από τη NASA, κάποιες από αυτές και με στολή αστροναύτη.
Στο κείμενο που υπογράφει η ίδια στη σελίδα της Ακαδημίας της NASA, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρεται στη σχέση της με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, λέγοντας πως αποτελεί μέλος της Ακαδημίας της NASA. «Η οικογένεια και οι φίλοι μου ακόμη θυμούνται πως παρακαλούσα τους γονείς μου να μου αγοράσουν τροφή για αστροναύτες, φορούσα μπλουζάκια με τη NASA και διάβαζα επιστημονικά βιβλία για το διάστημα από το δημοτικό» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η ίδια σε συνέντευξή της το 2014 στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια παρέα με όλους τους αστροναύτες, τρώμε όλοι μαζί και ξυπνάμε όλοι μαζί». Ενώ το 2014 είχε μιλήσει στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου ως «η Ελληνίδα καλλονή που εκπαιδεύει αστροναύτες».
Μάλιστα, το 2015 και με αφορμή την ίδρυση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ και τον τότε υπουργό Νίκο Παπά, είχε αναφερθεί με τα πιο θερμά λόγια στις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης.
app-facebookEleni Antoniadouπριν από 3 χρόνια περίπου
Είναι άλλο πράγμα η Διαστημική Υπηρεσία, άλλο η Διαστημική Βάση, άλλο η Αστροναυτική Βάση και άλλο η Βάση Εκτόξευσης Πυραύλων.
#ΚράζουμεΛιγότερο #ΔιαβάζουμεΠερισσότερο
app-facebookEleni Antoniadouπριν από 3 χρόνια περίπου
Πολύ θετικό βήμα η πρωτοβουλία ίδρυσης της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης. που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δεκαετίες πριν. Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για την διεκδίκηση ερευνητικών πόρων και την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας.
#Επιτέλους #Ελλάδα
Μάλιστα, η «Αυγή» τότε, στις 31 Ιανουαρίου 2017 είχε κάνει ένα αποθεωτικό άρθρο για την Ελενα Αντωνιάδου αναπαράγοντας με ενθουσιασμό τις αναρτήσεις που είχε κάνει υπέρ του προγράμματος του τότε υπουργού Νίκου Παππά.
Εγραφε η Αυγή:
“Πολύ θετικό βήμα η πρωτοβουλία ίδρυσης της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης. που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δεκαετίες πριν. Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για την διεκδίκηση ερευνητικών πόρων και την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας” σημειώνει με ανάρτησή της η Ελένη Αντωνιάδου μια από τις πιο διακεκριμένες διεθνώς Ελληνίδες στο χώρο της επιστήμης.
Η Ελένη Αντωνιάδου είναι διακεκριμένη επιστήμονας με σπουδές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την Βιοϊατρική , την Νανοτεχνολογία και την Αεροδιαστημική. Εργάστηκε για την ΝΑΣΑ στο πρόγραμμα «Mars Exploration Lab» όπου μελέτησε την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο νευρικό σύστημα. Βραβεύτηκε από την ΝΑΣΑ για τις έρευνές της όπως και από πολλούς άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς. Το BBC την συμπεριέλαβε στις 100 πιο Ισχυρές Γυναίκες ενώ το Forbes την εξέλεξε ανάμεσα στα 30 πιο σημαντικά πρόσωπα της επιστήμης της υγείας».
Δείτε το δημοσίευμα της «Αυγής»
Η σχέση της Ελένης Αντωνιάδου με την βιοϊατρική
Ο κ. Μπουγιούκος όμως στην μακροσκελή ανάρτησή του σημειώνει πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν κάνει έρευνα ούτε στην αναγεννητική ιατρική. «Ένας από τους καθηγητές της ΕΙΧΕ ανακαλύψει ΜΙΑ τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πράγματι, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρεται στην ανάμειξή της σε έρευνα σχετικά με την δημιουργία τεχνητής τραχείας που «μιμείται τις ιδιότητες του πραγματικού οργάνου». Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως εκείνη η έρευνα κατέληξε στο βραβείο και το μόσχευμα μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε ένα 36χρονο ασθενή.
Σήμερα υπάρχουν αναφορές πως οι ασθενείς που έτυχαν μιας τέτοιας μεταμόσχευσης δυστυχώς κατέληξαν λίγο αργότερα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές από τον ξένο Τύπο αν η έρευνα της Ελληνίδας συνδέεται με τα περιστατικά θανάτων που κατεγράφησαν στη συνέχεια.
Πώς εμπλέκεται η Νίκη Κεραμέως στο μυστήριο με την Ελένη Αντωνιάδου
Οι αναρτήσεις στα social media επικεντρώνουν επιπλέον στο γεγονός πως η Ελένη Αντωνιάδου βραβεύτηκε από την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Όλοι και όλες αυτοί και αυτές δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε θλίψη και οργή για αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια της υπουργού Παιδείας… όχι για το ψέμα την απάτη και την απαξίωση αλλά για την βράβευση τους» καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Μπουγιούκος.
Ωστόσο, από τη διοργάνωση «Θαλής ο Μιλήσιος» διευκρινίζεται πως η κα. υπουργός δεν είχε καμία ανάμιξη με το γεγονός της βράβευσης και την επιλογή του προσώπου. Κλήθηκε απλώς να παραδώσει το βραβείο.
«Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους.
Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους Υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων» σημειώνουν οι διοργανωτές των βραβείων.
Τι απαντά η Ελένη Αντωνιάδου στους επικριτές της
Μετά τον χαμό που προκλήθηκε στο Facebook αναφορικά με την συνεργασία της Ελένης Αντωνιάδου με τη NASA, αλλά και την ακαδημαϊκή της καριέρα, η νεαρή επιστήμονας της αναγεννητικής βιοϊατρικής δίνει τη δική της απάντηση, στην οποία δεν δίνει ξεκάθαρες εξηγήσεις για όσα τις προσάπτουν. Αρκείται σε κάποιες γενικότητες, δηλώνοντας ότι στόχος της δεν ήταν να ανταγωνιστεί ποτέ ακαδημαϊκούς.
Η Ελένη Αντωνιάδου ανάρτησε στο Facebook τον έπαινο που της απονεμήθηκε για τη συμμετοχή της στις Ακαδημίες της NASA και παράλληλα έγραψε: «Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό»
«Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη» συνέχισε η Ελένη Αντωνιάδου, χωρίς να καταφέρεται εναντίον κάποιου συγκεκριμένα.
«Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες» συνεχίζει στο μήνυμά της η Ελένη Αντωνιάδου και καταλήγει: «Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».
app-facebookEleni Antoniadouπριν από μία ώρα περίπου
Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω.