spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
spot_img

Χρήσιμα ιστορικά μαθήματα- Του Χρήστου Ξενοκώστα

 

 

 

 

 Η ανθρώπινη ιστορία επαναλαμβάνεται έλεγε ο Θουκυδίδης εννοώντας ότι η ανθρώπινη φύση οδηγεί τις κοινωνίες να αναπαράγουν τα ίδια ακριβώς λάθη και παρεπόμενα παρόμοια ιστορικά γεγονότα.

   Εάν συγκρίνουμε την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακρίνουμε κοινές ιστορικές ενδείξεις.

    Το Ρωμαϊκό κράτος στο απόγειο της, εκτείνονταν γεωγραφικά σε τεράστιες εκτάσεις οι οποίες υπερκάλυπταν τον ευρωπαϊκό χώρο. Η ρωμαϊκή Δημοκρατία η οποία αρχικά συσπείρωνε τους Ρωμαίους πολίτες δημιουργώντας ανώτερο πολιτισμό, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική  και τεχνολογική υπεροχή έτεινε εκφυλιζόμενη προϊόντος του χρόνου.  

   Η Ρωμαϊκή Δημοκρατία γέννησε ένα τεράστιο, γραφειοκρατικό κράτος- ηγεμόνα για όλη την ρωμαϊκή επικράτεια. Το υπέρογκο  κράτος έγινε μια καλοκουρδισμένη μηχανή επιβολής και είσπραξης δυσβάσταχτων φόρων από όλους τους πολίτες Ρωμαίους και μή. Κατάντησε να αναπαράγει διαφθορά, καταπίεση, ανισότητα και αδικία προς όφελος μιας μικρής ολιγαρχίας και εις βάρος της πλειονότητας.

   Η οικονομική και φορολογική πίεση είχε ανέλθει σε τέτοιο επίπεδο όπου ακόμη και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι πολίτες δεν θέλησαν να αντισταθούν στις ορδές των βαρβαρικών γερμανικών φύλων τα οποία στόχευαν να αφανίσουν το Κράτος –Δυνάστη.

   Η κοινή ανάγκη για απαλλαγή από το Κράτος –Δυνάστη οδήγησε μικρές και υστερούσες αριθμητικά και τεχνολογικά βάρβαρες φυλές να επιβάλλουν μεσαιωνικό τρόπο ζωής σε μία ανώτερη αριθμητικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά δύναμη με την ανοχή όμως των Ρωμαίων.

   Η αιώνια  ‘Άγνωστη Απειλή’  όπως την έχω ονομάσει στο ομώνυμο τίτλο του βιβλίου μου επανεμφανίσθηκε και εξαϋλωσε την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το Κράτος –Δυνάστη και τον επιβαλλόμενο τρόπο ζωής της, με τίμημα την πρόοδο και τον πολιτισμό. Προείχε όμως η ανθρώπινη επιβίωση και η αξιοπρέπεια των πολλών έναντι της προόδου των ολίγων.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα εμφανίζει όλα τα σημάδια της σήψης του Ρωμαϊκού κράτους. Οι βαρβαρικές ορδές ευρισκόμενες όχι στις παρυφές των συνόρων αλλά εντός των τειχών πλέον απειλούν άμεσα το οικοδόμημα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ασπάζονται τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά υπό το βάρος των άδικων και δυσβάσταχτων φόρων και πολιτικών ανέχονται τις σκοταδιστικές δυνάμεις.

   Η Ελλάδα σε αυτήν την καμπή έχει να διατελέσει ιστορικό ρόλο. Οι συμβιβασμοί όπου οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση τον ελληνικό λαό θα αποτελέσουν την απαρχή απροσδιόριστων εξελίξεων. Υπό το βάρος άδικων και σκληρών πολιτικών οφείλει να αποτινάξει το ζυγό και να αναδείξει τις υπέρτατες ανθρώπινες αξίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Ο κύβος ερρίφθη!

 

Χρήστος Ξενοκώστας

 Συγγραφέας, Αρθρογράφος

Αυτή την εβδομάδα

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά – Τέσσερις συλλήψεις για ρευματοκλοπή και άλλες παραβάσεις

Μενίδι: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά – Τέσσερις...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον...

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

ΝΕΑ

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον...

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

Ραφήνα: Ομιλία για την επανάσταση του 1821 με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εν μέσω πολεμικής περιόδου οι άγνωστες αλήθειες για την...

Ανανέωση με balayage στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι

Το balayage παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες τεχνικές...

RPN.GR