Τέλος εποχής για τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche στη Διασταύρωση Ραφήνας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απογοητευτική η έναρξη της θητείας της Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμητρας Τσεβά, και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Χριστίνας Λαμπίρη, οι οποίες με συνοπτικές διαδικασίες, που θυμίζουν μαύρες εποχές, προχώρησαν στο κλείσιμο της Βιβλιοθήκης Marie Blanche, στη Διασταύρωση Ραφήνας. Η Marie Blanche λειτουργούσε ως παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ειδικό κέντρο μελέτης, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΠ και του Δήμου, με ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με φορείς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεριμνώντας για υποτροφίες παιδιών του Δήμου σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και την προβολή της Ραφήνας σε πλατφόρμες πολιτιστικού περιεχομένου, όπως αυτή του Ιδρύματος Μποδοσάκη (blod.gr). Εκμεταλλευόμενη την κατάργηση των πολιτιστικών οργανισμών των Δήμων, η δήμαρχος αποφάσισε να μην τιμήσει την μετακύλιση των συνεργειών των πολιτιστικών οργανισμών των δήμων, όπως έκανε για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων με τον ΟΠΑΝΔΑ και τόσοι άλλοι δήμοι, και βρήκε ευκαιρία να κλείσει ένα κύτταρο πολιτισμού που φτιάχτηκε στην Ανατολική Αττική για την επιμόρφωση των δημοτών και των μαθητών της περιοχής. Ας σημειωθεί ότι η βιβλιοθήκη φτιάχτηκε στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς του 2018, με συμβουλή ψυχολόγων για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες. Η Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε για την κοινότητα και τα σχολεία, με βιβλία σε πέντε γλώσσες, σπάνιες εκδόσεις και εξαιρετικής τέχνης βιβλιοδεσίες, με δράσεις για όλες τις ηλικίες και ανοιχτή σε όλες τις συνεργασίες με φορείς του Δήμου (βλ. πόστερ εκδηλώσεων).
Η δήμαρχος, με παράφωνες κορώνες, επικαλέστηκε το καθήκον της να δώσει πίσω στους δημότες τον δημοτικό χώρο της Διασταύρωσης, ρητορική ανυπόστατη, καθώς ο χώρος δεν είχε ποτέ παραχωρηθεί για αποκλειστική χρήση στη Βιβλιοθήκη Marie Blanche και την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ. Προς επίρρωση, μπορεί κανείς να δει το συμφωνητικό συνεργασίας, το οποίο χλεύασε η δήμαρχος, μαζί με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας που το επικυρώνει. Οποιαδήποτε παρατυπία του καταργηθέντος ΔΟΠΑΠ βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο και όχι τη βιβλιοθήκη ή τους εκπροσώπους της, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από τη δήμαρχο με τρόπο σκαιό, παρά τη διαβεβαίωσή τους προς την κ. Λαμπίρη για εν λευκώ διαχείριση της χρήσης του χώρου (όπως άλλωστε ίσχυε πάντα) με μόνο όρο την ασφάλεια των βιβλίων. Η δήμαρχος προκλητικά απάντησε ότι οι δημοτικοί χώροι βανδαλίζονται και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των βιβλίων γι αυτό και καλύτερα να τα μαζέψουμε! Κι όλα αυτά, τη στιγμή που δομές του Δήμου, όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία εξυπηρετείται από έναν μόνο δημοτικό υπάλληλο, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, σε σημείο που έκαναν την κ. Λαμπίρη να αισθανθεί ντροπή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2024. Το τελεσίγραφο της δημάρχου, που έρχεται σε αντίθεση με όσα δηλώνει περί διάθεσης συνεργασίας, έδινε πέντε ημέρες προκειμένου να δώσει πίσω στους δημότες το κτήριο (!!!), το οποίο είχε παραμείνει επί σειρά ετών σε παρακμή και αχρηστία μέχρι να μεταμορφωθεί σε χώρο πολιτισμού, με τον Δήμο να καλύπτει εφάπαξ το κόστος της κτηριακής συντήρησης και μόνο τις πάγιες δαπάνες, όπως κάνει και για όλους τους άλλους δημοτικούς χώρους που χρησιμοποιούνται από Συλλόγους αποφέροντάς τους κέρδη χιλιάδων ευρώ χωρίς να αποδίδεται στον Δήμο ούτε ένα ευρώ. Ήταν οι εθελοντές, οι άνθρωποι με ευαισθησίες και ανησυχίες που στήριξαν αυτή την προσπάθεια στο κάθε βήμα, οι οποίοι ανέλαβαν ιδίοις εξόδοις τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την επίβλεψη της ανακαίνισης, τη διαμόρφωση του χώρου, τη συλλογή, διαλογή και οργάνωση της Συλλογής, τη διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων και την παρουσία της βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο, ώστε να λειτουργήσει ως ανοιχτός πυρήνας πολιτισμού.
Η παράκαμψη των συλλογικών διαδικασιών είναι ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά της λυπηρής, εκδικητικής και δίγλωσσης δημοτικής αρχής που ξεκίνησε ξηλώνοντας το μικρό καλό που υπήρχε και λειτουργούσε ανέξοδα σε αυτόν τον τόπο. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η παρούσα δημοτική αρχή; Απαξίωση του εθελοντισμού, απαξίωση των γραμμάτων και των τεχνών, απαξίωση της προσφοράς και του πολιτισμού. Απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και προαγωγή των πελατειακών σχέσεων με μικροφεουδάρχες της περιοχής.
Από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε τους δωρητές και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Βιβλιοθήκη θα συνεχίσει το έργο της σε χώρους πιο φιλόξενους και με ανθρώπους πιο καλλιεργημένους και ευγνώμονες. Χωρίς κανένα τόνο πολιτικής σύμπραξης ή αντιπαράθεσης, να ευχαριστήσουμε τον πρώην Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνούς και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, που στήριξαν την πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης με πνεύμα συνεργατικό, καθώς και τον Ανδρέα Βασιλόπουλο για τον πάντα ποιοτικό του λόγο, διάλογο και αντίλογο.
Τέλος, να ευχαριστήσουμε τη δήμαρχο και την αντιδήμαρχο πολιτισμού που μας απάλλαξαν από τον μόχθο αυτής της προσπάθειας και να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια στο έργο τους.
Για όποιον ενδιαφέρεται για τις βιβλιοθήκες και τον ρόλο τους, παραθέτω μερικούς μόνο τίτλους και πρόσφατα άρθρα, που μαρτυρούν τη σημασία των βιβλιοθηκών, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί.
Γιώργος Δαρδανός (επιμ.), Οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία – Κείμενα πολιτικής βιβλίου, Gutenberg, 2005.
Κυριάκος Ντελόπουλος, Για τις σχολικές βιβλιοθήκες – 4+3 κείμενα από βιβλιοθηκονομική άποψη, Gutenberg, 2005.
Γιώργου Δαρδανός (επιμ.), Η σχηματική σκέψη – Το ένα και μοναδικό βιβλίο και οι ανύπαρκτες βιβλιοθήκες στην ελληνική εκπαίδευση, Gutenberg, 2015.
Ραφαέλλα Μανέλη, «Μια πρωτεύουσα χωρίς δημοτικές βιβλιοθήκες», Inside Story, 15 Φεβρουαρίου 2024.
https://insidestory.gr/article/athina-mia-proteyoysa-horis-dimotikes-bibliothikes
Ειρήνη Γιαννάκη, «Δημόσιες βιβλιοθήκες: Ζωντανοί οργανισμοί ή χαμένο στοίχημα;» Lifo, 13 Φεβρουαρίου 2024.