Του Κυριάκου Κόκκινου, Δικηγόρου, CSAP, Διαμεσολαβητή, Coach
Άρθρο στην εφημερίδα Polis φύλλο Φεβρουαρίου
Οι δικάσιμοι, που αφιερώθηκαν, στη δίκη, στην κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, άφησαν “ίχνη”, που κάθε υποψιασμένος πολίτης, μπορεί να ακολουθήσει στην αξιολόγηση της δύσοσμης αυτής υπόθεσης.
Τα σταχυολογώ για τον πρόσθετο λόγο ότι με την κατηγορία σε μορφή πλημμελήματος, η όποια καταδίκη των 21 κατηγορουμένων, μόνο συμβολικό χαρακτήρα μπορεί να έχει, με το εύρος συνολικής ποινής για 102 ανθρωποκτονίες, “εξ αμελείας”, να μην ξεπερνά τα 5 έως 8 έτη, με συνέπεια το περί δικαίου αίσθημα, να μείνει μία ανεκπλήρωτη προσδοκία ισονομίας και αναλογικότητας!!!
Ωστόσο επ’ ευκαιρίας της δίκης συντελείται κι η ζύμωση του λαού στο να σκέφτεται απελευθερωμένος από τα δίχτυα παραπληροφόρησης, που απλώνουν οι διαπλεκόμενοι επίορκοι νομείς της πολιτικής εξουσίας και των ΜΜΕ.
Τα γεγονότα που καταγράφηκαν αφήνοντας πικρή γεύση στο ακροατήριο, είναι, λιτά, τα ακόλουθα:
1. Ενώ οι υπεύθυνοι γνώριζαν τα πολλά θύματα της πυρκαγιάς, συνειδητά το απέκρυψαν, προβάλλοντας τη βράβευση του πρωθυπουργού στη Βοσνία, για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μέλημα των αρχών δεν ήταν η διάσωση των πολιτών, αλλά το πώς θα αποποιηθούν τις ευθύνες τους, μεθοδεύοντας ένα θέατρο περί ανυπαρξίας θυμάτων, την υποκριτική αυτοκριτική του αρχηγού της Πυροσβεστικής, που δεν βρήκε λάθος (!) και τη συντονισμένη απόδοση της ευθύνης στους κατοίκους.
2. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, και όρισε πραγματογνώμονα τον επιπυραγό ΠΣ Δημήτριο Λιότσιο. Η παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για καθυστέρηση της διαδικασίας, για να περιληφθεί στη δικογραφία μία μηδέποτε συνταχθείσα έκθεση της διορισμένης από την τότε Κυβέρνηση Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, η οποία διατηρούσε στενή σχέση με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, προκάλεσε εύλογη ανησυχία μεθοδεύσεων.
3. Ο πραγματογνώμονας ελέγχοντας αβελτηρίες ιεραρχικά ανωτέρων του αξιωματικών υπέστη σωρεία απειλών και πιέσεων, κυρίως από τον κατηγορούμενο υπαρχηγό του Π.Σ..
4. Ο ανακριτής μετά από τη έρευνα των 400.000 σελίδων της υπόθεσης, απέστειλε τρεις φορές τη δικογραφία πίσω στον Εισαγγελέα για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της έκθεσης, αιτήματα που απερρίφθησαν, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.
5. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ανέπεμψε τη δικογραφία στον ανακριτή για ολοκλήρωση της ανάκρισης για τελεσθέντα κακουργήματα, πλην όμως το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε στο ακροατήριο την κατηγορία για πλημμελήματα, χωρίς να τη αποστείλει και στον Εισαγγελέα για το κακούργημα.
6. Εκκρεμούσης της ανάκρισης κι ενώ ελέγχονταν ποινικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ), η κυβέρνηση, ανέλαβε υποκριτικά την πολιτική ευθύνη, αλλά έσπευσε να τους προφυλάξει από δυσμενείς ποινικές συνέπειες, νομοθετώντας τον Ιούνιο του 2019, στην εκπνοή της θητείας της, το νέο ποινικό Κώδικα, μειώνοντας την προβλεπόμενη μέχρι τότε ποινή για το κακούργημα της έκθεσης, που προκάλεσε θάνατο και καθιστώντας το κακούργημα της έκθεσης, που προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη σε πλημμέλημα!
7. Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή ο επιχειρησιακός υπαρχηγός του Π.Σ., επιβραβεύτηκε για το έργο του ορισθείς νέος αρχηγός, ο αρχηγός της αστυνομίας που έστελνε δεκάδες ανθρώπους σε παγίδα θανάτου επιβραβεύθηκε γενόμενος Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης, ο απών από τη μάχη της πυρκαγιάς διοικητής της ΕΜΑΚ, που διατάχθηκε να μεταβεί στην περιοχή στις 17.00′, αλλά έφθασε μετά τις 21.30′ κι αφού είχε καεί το σύμπαν, επιβραβεύθηκε ορισθείς επόμενος αρχηγός του Π.Σ., ο μόνος εναέριος συντονιστής που έφυγε με το ελικόπτερο στις 17.30′, την ώρα που η φωτιά έμπαινε στον οικισμό του Ν. Βουτζά, δεν επέστρεψε κι ούτε φρόντισε να αντικατασταθεί, επιβραβεύθηκε στις πρόσφατες κρίσεις με το βαθμό του επιτελάρχη, ενώ ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Π.Σ., μετά τις 18.00′, που η φωτιά είχε ήδη κάψει το Ν. Βουτζά και έμπαινε στο Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, διατηρούσε στη γη δύο ελικόπτερα, κάνοντας ξενάγηση και πίνοντας καφέ εν υπηρεσία, μέχρι τις 19.00′, όταν πια η φωτιά είχε φθάσει στα θάλασσα, με μία “εθελόντρια”, που πήγε στο αεροδρόμιο για μία ιδιαίτερη ξενάγηση από τον κ. Διοικητή …
Αν δεν ήταν τόσο δραματικά εγκληματικές οι συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων των υπολόγων, είναι βέβαιο ότι ο Σπαθάρης θα εμπνεόταν από την “ποιότητα” των επιλογών τους.