spot_img
16.9 C
Rafina
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Δημόσιο: Αυξήσεις από 60 έως 100 ευρώ το μήνα στους χαμηλόμισθους

 

 

 

Από 60 έως 100 ευρώ θα κινηθούν οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από την 1.1.2024, δίνοντας αυξήσεις για πρώτη φορά μετά 14 χρόνια.

Εμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια, στους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους. Αυξήσεις θα υπάρξουν και για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή ειδικούς και γενικούς γραμματείς, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ – Κοινωνική Οικονομία: Αύξηση απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 264,5% σε μια επταετία [Ερευνα]

Από το νέο έτος
Από την 1.1.2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να προστεθεί το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης.

Στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ. Μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ καταγράφει μείωση κατά 25,6% του μέσου μισθού των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ 2008 και 2020, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης και αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα «ξεχωρίζει» για το ύψος της αρνητικής προσαρμογής του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων της.

Ακόμα και στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Κύπρο, όπου έχουν επιβληθεί μνημόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζουν αυξήσεις. Μεταξύ 2010 και 2020, ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη του Δημοσίου υπέστησαν μεσοσταθμικές μειώσεις (ύψους 11,2%: από 1.632 ευρώ σε 1.449 ευρώ).

Από την 1η Ιανουαρίου «τρέχει» η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους με δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 202 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την έμμεση αύξηση μέσω εισφοράς αλληλεγγύης έχει θεσμοθετηθεί και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, οι οποίοι ωφελούνται αθροιστικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικά μισθολόγια
Την ίδια ώρα από την 1η Ιανουαρίου 2023 για το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ καταγράφεται αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%.

Αυξήσεις επίσης θα δουν και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες. Επίσης έχει θεσμοθετηθεί, με κόστος 50 εκατ. ευρώ, ένα πλέγμα μέτρων για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αφορά, δε, τη μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και λοιπές κατηγορίες προσωπικού, την έκδοση απόφασης για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων, ενώ ήδη έχει προωθηθεί και κατάργηση της φορολόγησης των «πτητικών» για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ιδιωτικός τομέας
Αύξηση του κατώτατου μισθού – που θα κινείται κοντά στο επίπεδο αύξησης των συντάξεων, δηλαδή κατά 7,75% (από τα 713 ευρώ σήμερα στα 770 ευρώ) – προβλέπει το βασικό κυβερνητικό σενάριο.

Εντός του Μαρτίου ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ακριβές ύψος του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα ισχύσει από 1/4/2023. Τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν τα εξής:

• Αύξηση 7,75%: Νέος μισθός κοντά στα 770 ευρώ.

• Αύξηση 9,6% (πληθωρισμός 2022): Νέος μισθός κοντά στα 780 ευρώ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

 

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα Πικέρμι: Δωρεάν διανομή καυσόξυλων και κομπόστ από τον δήμο στους κατοίκους – rpn

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου υλοποιεί δύο στοχευμένες κοινωνικές...

Tεράστια επιτυχία για την Λευκή Νύχτα στην Αρτέμιδα – rpn

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου ο δήμος Σπάτων Αρτέμιδος διοργάνωσε...

Πέθανε ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων – rpn

Σε βαρύ πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία της Εύβοιας...

Το απαράδεκτο σχόλιο του Ίλον Μασκ για τη Σίντνεϊ Σουίνι

Ο Ίλον Μασκ αποφάσισε να σχολιάσει το στήθος της...

Η Ελλάδα παρέλαβε τη φρεγάτα “Κίμων” – “Νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις”

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων, το...

ΝΕΑ

Ραφήνα Πικέρμι: Δωρεάν διανομή καυσόξυλων και κομπόστ από τον δήμο στους κατοίκους – rpn

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου υλοποιεί δύο στοχευμένες κοινωνικές...

Tεράστια επιτυχία για την Λευκή Νύχτα στην Αρτέμιδα – rpn

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου ο δήμος Σπάτων Αρτέμιδος διοργάνωσε...

Πέθανε ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων – rpn

Σε βαρύ πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία της Εύβοιας...

Το απαράδεκτο σχόλιο του Ίλον Μασκ για τη Σίντνεϊ Σουίνι

Ο Ίλον Μασκ αποφάσισε να σχολιάσει το στήθος της...

Η Ελλάδα παρέλαβε τη φρεγάτα “Κίμων” – “Νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις”

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων, το...

Πικέρμι: Πανεπιστημιακά Μαθήματα με την αξιοπιστία της Προοπτικής

Πανεπιστημιακά Μαθήματα με την αξιοπιστία της Προοπτικής. Με εξειδικευμένους...

Πικέρμι: Η Revoil Νικολάου φροντίζει να έχεις ζεστασιά με ποιότητα και οικονομία

Το κρύο σου χτυπάει την πόρτα; Στη Revoil Νικολάου φροντίζουμε...

Ζωντανή μουσική την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στο «Άσπρο Γίδι» στη Ραφήνα

Μια βραδιά με ζωντανή μουσική και αυθεντική ατμόσφαιρα υπόσχεται...

RPN.GR