Η εικόνα που υπήρχε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου παρέπεμπε ευθέως σε «νέο Μάτι»: Η φωτιά είχε ξεκινήσει από το ίδιο σημείο, ήταν κοντά σε οικιστικούς ιστούς, απλώθηκε γρήγορα σε μεγάλη έκταση και φυσούσαν άνεμοι 9-11 μποφόρ. Ομως όπως αποδείχθηκε η «αίθουσα πολέμου» που είχε δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2022, μετά το περσινό τραυματικό καλοκαίρι, «δούλεψε». Με αποτέλεσμα την έγκαιρη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων και πολύ καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η εικόνα που υπήρχε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου παρέπεμπε ευθέως σε «νέο Μάτι»: Η φωτιά είχε ξεκινήσει από το ίδιο σημείο, ήταν κοντά σε οικιστικούς ιστούς, απλώθηκε γρήγορα σε μεγάλη έκταση και φυσούσαν άνεμοι 9-11 μποφόρ. Ομως όπως αποδείχθηκε η «αίθουσα πολέμου» που είχε δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2022, μετά το περσινό τραυματικό καλοκαίρι, «δούλεψε». Με αποτέλεσμα την έγκαιρη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων και πολύ καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Πανστρατιά
Στην «αίθουσα πολέμου» βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης και οι Τ. Θεοδωρικάκος, Θ. Πλεύρης, Στ. Πέτσας, Α. Σκέρτσος, Κ. Σκρέκας, Γ. Γεραπετρίτης, Λ. Οικονόμου, οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ., ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΚΑΒ. Αυτό που λειτούργησε καλύτερα ήταν ότι η πολιτική ηγεσία, έχοντας την πλήρη εικόνα, έδωσε απλώς τις κατευθύνσεις. Και οι επιχειρησιακοί αποφάσιζαν σε πλήρη συντονισμό με τους συναρμόδιούς τους, π.χ. πού και πόσα εναέρια μέσα θα πάνε, ποιες επίγειες δυνάμεις θα πάνε σε ποιο σημείο, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και ποιες περιοχές θα εκκενωθούν. Τα φαινόμενα σύγχυσης και επικάλυψης αρμοδιοτήτων έλειψαν αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά, όπως η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη και με τόσο δυσμενείς καιρικές συνθήκες (οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν αρκετές φορές τα 100 Km/h), να μπορέσει να σβηστεί σε μόλις 20 ώρες, χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής και με σχετικά περιορισμένες -ως προς την επικινδυνότητά της- καταστροφές σπιτιών και επιχειρήσεων. Ασφαλώς κάηκαν πάνω από 16.000 στρέμματα πολύτιμου δάσους, αλλά το «μεγάλο κακό» αποφεύχθηκε.
Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τον Χρ. Στυλιανίδη, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στον συντονισμό της κατάσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικά δυο νέα στοιχεία που λειτούργησαν αποτελεσματικά:
- Η άψογη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με τη Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Τα αυξημένα εναέρια μέσα που υπήρχαν φέτος στη διάθεση του κράτους. Συνολικά επιχείρησαν 26 εναέρια μέσα (16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα) με σημαντική τη συμβολή των Air Tractors, τα οποία έπαιξαν διπλό ρόλο: Και εποπτικό-συντονιστικό και κατασβεστικό (έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 3 τόνους νερού). Ο μέγιστος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρούσαν την ίδια στιγμή έφτασαν τα 19. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι μεγάλο μέρος της διαφοράς φέτος την κάνουν τα εναέρια μέσα, τα οποία επιτρέπουν στις επίγειες δυνάμεις να «τελειώνουν» πιο γρήγορα και «εύκολα» τις επιμέρους μεγάλες εστίες.
Θετικά αποτιμώνται και η αποτελεσματικότητα του «112» και η έγκαιρη εκκένωση περιοχών που κινδύνεψαν ή μπορεί να κινδύνευαν. Απομακρύνθηκαν από τις επικίνδυνες περιοχές αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολιτών κι αυτό ήταν έργο κυρίως της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι εξηγείται και μια φαινομενική παραδοξότητα: Ενώ συμμετείχαν συνολικά 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα (μαζί με τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες και εκπαιδευμένους εθελοντές), συμμετείχαν περισσότεροι αστυνομικοί. Η ΕΛ.ΑΣ. διέθεσε 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα που επιφορτίστηκαν με την έγκαιρη εκκένωση των επικίνδυνων περιοχών. Το ΓΕΕΘΑ έστειλε 22 στελέχη της ειδικής ομάδας «Δευκαλίων» και στην επιχείρηση συμμετείχαν πολυάριθμα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Δεν έτυχε…»
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «αυτό το αποτέλεσμα δεν έτυχε, αλλά πέτυχε». Καθώς από τον Ιανουάριο γινόταν κάθε εβδομάδα διυπουργική σύσκεψη υπό τον Χρ. Στυλιανίδη και με τη σταθερή συμμετοχή των Λ. Οικονόμου (ΥΠΠΟ), Στ. Πέτσα (ΥΠΕΣ), Α. Σκέρτσου (Μαξίμου), ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΝ, μαζί με τους επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων (Π.Υ.-ΕΛ.ΑΣ.-ΕΚΑΒ) και της Τ.Α., χτίζοντας βήμα βήμα τον καλύτερο συντονισμό όλου του σύνθετου μηχανισμού.
Το άγχος των πυρκαγιών ήταν και είναι ούτως ή άλλως μια κρίσιμη παράμετρος, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις πολιτικές εξελίξεις. Η πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου δεν ήταν η πρώτη και δυστυχώς δεν είναι και η τελευταία, καθώς μπροστά βρίσκεται 1 εβδομάδα του Ιουλίου και όλος ο Αύγουστος. Ηταν όμως η πρώτη μεγάλη σε έκταση και πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά, καθώς ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό που βγήκε από την κυβέρνηση και εκλήφθηκε ως «πανηγυρισμός» και «αλληλοσυγχαρητήρια» από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν παρά ένας αναστεναγμός πρόσκαιρης ανακούφισης.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές