spot_img
11.6 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Δραματική αύξηση κρουσμάτων πέτρας στα νεφρά σε παιδιά – rpn

 

 

 

Η σύγχρονη ιατρική έρχεται αντιμέτωπη με μια αυξητική πορεία περιστατικών νεφρόλιθων, κοινώς πέτρας στα νεφρά, σε παιδιά.

Από μια κατάσταση που συνήθως συνδεόταν κυρίως με μεσήλικες, τώρα, μικρά σε ηλικία παιδιά, έρχονται αντιμέτωπα με την επίπονη διαδικασία, όλο και πιο συχνά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Annabelle Pleskoff, που παρουσίασε τον πρώτο της νεφρόλιθο στα 15 της. Μέχρι σήμερα, έχει βιώσει πάνω από 30 επεισόδια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post.

«Βλέπουμε καθημερινά παιδιά με πέτρες στα νεφρά» δηλώνει παιδοουρολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας. Ορισμένα από τα παιδιά – ασθενείς επιστρέφουν επανειλημμένα στα επείγοντα περιστατικά, και ενώ δεν χρειάζονται όλα χειρουργική επέμβαση, άλλα θα νοσηλευτούν και θα χρειαστούν αντιβιοτικά.

«Από το παρελθόν, οι νεφρόλιθοι ήταν λίγο πολύ μια ασθένεια των λευκών, μεσήλικων ανδρών, αλλά αυτό έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια» λέει με τη σειρά του, άλλος παιδοουρολόγος από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, ο οποίος έχει διεξάγει έρευνα σχετικά με τις πέτρες στα νεφρά των παιδιών.

Κύριοι υπαίτιοι, είναι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κακή διατροφή, η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, η έλλειψη ενυδάτωσης και η γενετική προδιάθεση.

Ένας γιατρός από τη Βόρεια Καρολίνα υπογράμμισε ότι βασικός «ένοχος» ενδέχεται να είναι το αλάτι. Η πρόσληψη νατρίου έχει αυξηθεί σημαντικά για τα παιδιά, τις τελευταίες δεκαετίες. «Υπάρχει τόσο πολύ προστιθέμενο αλάτι στη διατροφή σήμερα, και όταν τα νεφρά αποβάλλουν το νάτριο, τραβάει ασβέστιο μαζί του και αυξάνει τον κίνδυνο λίθων με βάση το ασβέστιο», δήλωσε ο John S. Wiener, παιδοουρολόγος στο Duke Health.

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούνται επεμβατικές μέθοδοι όπως η λιθοτριψία. Η πρόληψη βασίζεται σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επαρκή ενυδάτωση και μείωση της πρόσληψης αλατιού.

Η κλιματική αλλαγή δεν λείπει από τους παράγοντες κινδύνου που έχουν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά όταν οι όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αφυδάτωση.

Με πληροφορίες από Washington Post

Αυτή την εβδομάδα

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Πόντου Ραφήνας έκοψε την βασιλόπιτα – rpn

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλους εσάς που μας τιμήσατε...

Ο Σύλλογος ΦΕΟ Κόκκινο Λιμανάκι έκοψε την βασιλόπιτα για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια – rpn

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του συλλόγου ΦΕΟ Κόκκινου...

Το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης στον “Τσέλιγκα” για την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε η κοπή της...

Νέα Μάκρη: Επίσημη ονοματοδοσία οδού «Ιωάννη και Κυριάκου Δαμιανόγλου» στον Προβάλινθο – rpn

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθύ σεβασμού πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον...

ΝΕΑ

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Πόντου Ραφήνας έκοψε την βασιλόπιτα – rpn

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλους εσάς που μας τιμήσατε...

Ο Σύλλογος ΦΕΟ Κόκκινο Λιμανάκι έκοψε την βασιλόπιτα για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια – rpn

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του συλλόγου ΦΕΟ Κόκκινου...

Το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης στον “Τσέλιγκα” για την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε η κοπή της...

Τροχαίο δυστύχημα στην Αττάλεια με νεκρούς και τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με...

ΚΑΠΗ Γραμματικού: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και γλέντι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΑΠΗ Γραμματικού, το Διοικητικό...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στον “μαρτυρικό” και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Μητέρας Εκκλησίας, στη...

RPN.GR