Δυναμική εκκίνηση το 2020 για τα νέα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων

266

Με αυξημένη κινητικότητα ξεκίνησε το 2020 όσον αφορά την ωρίμανση νέων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία εντάσσεται στον φιλόδοξο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) εντός του 2020.

Πέραν των έργων που βρίσκονται σε κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021, όπως οι μονάδες της Βοιωτίας, της Ηλείας και της Αλεξανδρούπολης, μία νέα γενιά ΜΕΑ βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να εισέλθει σε υλοποίηση -καλώς εχόντων των πραγμάτων- σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ποιος είναι όμως ο απολογισμός μέχρι στιγμής για τη χρονιά που διανύουμε;

Ξεκινώντας από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, στις αρχές του χρόνου ήρθε η έγκριση του έργου του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στη Σητεία, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, με την Κυβέρνηση να στοχεύει στη δημοπράτηση 3 μονάδων σε Σητεία, Ηράκλειο και Χερσόνησο μέσα στο έτος.

Στην Αχαΐα. μετά την πρόσφατη έκδοση της ΑΕΠΟ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, η ΜΕΑ Δυτ. Αχαΐας που προβλέπεται να εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Πάτρας πραγματοποίησε ένα ακόμη κρίσιμο βήμα προς τη δημοπράτησή της.

Σημειώνεται ότι η ωρίμανση του εν λόγω περιβαλλοντικού έργου εξελίσσεται με αρκετά γοργούς ρυθμούς δεδομένου ότι λιγότερο από ένα χρόνο πριν, την άνοιξη του 2019 είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση των τεχνικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως γνωστόν, πέραν της μονάδας της Βοιωτίας που κατασκευάζεται, σχεδιάζονται 2 ακόμη ΜΕΑ (και ΧΥΤΥ) σε Χαλκίδα και Λαμία με εκτιμώμενο κόστος 30 εκατ. ευρώ έκαστη -οι οποίες εντάσσονται στο «πακέτο» των 17 μονάδων, για τις  οποίες είχαν ενταχθεί και δημοπρατηθεί οι σχετικές μελέτες με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Προχωρώντας βορειότερα,  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, «πράσινο φως» έλαβε στα τέλη Φεβρουαρίου και η κατασκευή της ΜΕΑ Δυτ. Θεσσαλίας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με δικαιούχο τον Δήμο Τρικκαίων.

Στην Κεντ. Μακεδονία, εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ στις αρχές του χρόνου, οι περιβαλλοντικοί όροι και για τη μονάδα του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης που προορίζεται να διαχειρίζεται περίπου το 36% των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα της Π.Ε. Χαλκιδικής.

Στα της Αττικής, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΕΔΣΝΑ για την αναβάθμιση και λειτουργία του Ε.Μ.Α. Άνω Λιοσίων καθώς και η μετατροπή αυτού σε «Πράσινο Εργοστάσιο», με 128,96 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Κλείνοντας, στην ακριτική Θράκη, αυτή την περίοδο προωθούνται ενεργά 2 ακόμη μονάδες: μία στον Βόρειο Έβρο (Ορεστιάδα) και μία -μικρότερης κλίμακας με δυναμικότητα περί τους 1.000 τόνους- στη Σαμοθράκη με τις χωροθετήσεις των έργων να βρίσκονται, μετά από επίσης αρκετές καθυστερήσεις, υπό οριστικοποίηση, με επόμενο βήμα τη σύνταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.