Σε ειδικό εφέτη-ανακριτή αναμένεται να ανατεθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», η ανάκριση για την πυρκαγιά σε Μάτι και Βουτζά, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 συνάνθρωποί μας. Έναν χρόνο μετά το ολοκαύτωμα της 23ης Ιουλίου 2018, όπου άνθρωποι, κατοικίες και δασικές εκτάσεις μετατράπηκαν σε παρανάλωμα του πυρός, η δικαστική έρευνα μοιάζει τελματωμένη καθώς ο 60ς τακτικός ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, πριν από λίγο καιρό κάλεσε για κατάθεση τους 500 συνολικά(!) μάρτυρες που περιλαμβάνονται στην ομολογουμένως ογκωδέστατη δικογραφία. Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να υποβληθεί αίτημα για τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, προκειμένου να οριστεί ανώτερος δικαστικός λειτουργός ως υπεύθυνος για να τρέξει την έρευνα. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με ανώτατους δικαστικούς κύκλους, αναμένεται να δοθεί το μήνυμα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ενεργοποιείται σε υψηλότερο επίπεδο για τον χειρισμό μιας υπόθεσης η οποία, εκτός από ποινικές, έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. «Είναι κάτι που ίσως έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή» είναι το μήνυμα που μεταφέρει μέσω της «Μ» δικαστική πηγή. Στόχος είναι να λάμψει η αλήθεια γύρω από την κατάρρευση της κρατικής μηχανής, τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα. Γι’ αυτό και η διερεύνηση της υπόθεσης σε υψηλότερο επίπεδο θα έχει ως στόχο να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, που είναι το ζητούμενο και για τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι σήμερα η διερεύνηση της υπόθεσης έχει περάσει από 1.000 κύματα, παρά τις ομολογουμένως σημαντικές προσπάθειες της εισαγγελικής Αρχής να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Ποιοι διώκονται
Τον περασμένο Μάρτιο, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 18 συνολικά ατόμων. Οι διώξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούν τα εξής αδικήματα:
-Εμπρησμό από αμέλεια,
– Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και τέλος
-Σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Οι διώξεις για τη φονική πυρκαγιά που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στρέφονται, μεταξύ άλλων, κατά του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος πριν από λίγες μόλις ημέρες ξεσήκωσε κύμα οργής με τη δήλωσή του ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια», του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, καθώς και κατά της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
Αντίθετα, οι εισαγγελικές Αρχές εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων-εγκαυματιών. Οι τέσσερις για τους οποίους εκδόθηκε η απαλλακτική διάταξη είναι οι: Κωνσταντίνος Τσουβάλας, πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία,ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.
Ειδικότερα εκείνοι που κατηγορούνται είναι οι:
- Ιωάννης Καπάκης (πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας),
- Ρένα Δούρου,
- Ηλίας Ψινάκης,
- Χαράλαμπος Χιώνης,
- Βασίλειος Ματθαιόπουλος,
- Χρήστος Παπαζαφείρης,
- Σωτήρης Τερζούδης,
- Ευάγγελος Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας),
- Φίλιππος Παντελεάκος,
- Νίκος Παναγιωτόπουλος,
- Δαμιανός Παπαδόπουλος,
- Κωνσταντίνος Βουτσέλας,
- Αργύρης Μπακαλώνης,
- Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος,
- Βάιος Θανασιάς,
- Ιωάννης Φωστιέρης,
- Χρήστος Γκολφινός,
- Αντώνης Παλπατζής.
Το εισαγγελικό πόρισμα το οποίο είχε αποκαλύψει η «Μ» είναι συγκλονιστικό, καθώς περιγράφεται ο ακριβής τρόπος με τον οποίον κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά ο κρατικός μηχανισμός και το κομφούζιο που επικράτησε. Στο πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο καταγράφεται με κυνικό τρόπο η παρέμβαση συγκεκριμένου επιχειρηματία, ο οποίος την ώρα της κρίσης απαίτησε με επιτακτικό τρόπο και μάλιστα τρεις φορές να φύγει το μοναδικό εναέριο μέσο που επιχειρούσε στην περιοχή για να κατασβέσει ήπιας έντασης φωτιά έξω από τις εγκαταστάσεις της Motoroil. Το χειρότερο; Ότι η απαίτηση εισακούστηκε, τόσο από τον τότε υπουργό, Νίκο Τόσκα, όσο και από τους επικεφαλής τής Πυροσβεστικής.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Χ. ΙΩΑΝΝΟΥ